Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής

by/ 0 Comments / 1 View / 20/10/2021

Μαρία Ψαρά

Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου, όταν οι ηγέτες συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) αύριο Πέμπτη. Η χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε μια πρόγευση αυτής της αναμέτρησης, με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους ευρωβουλευτές να συγκρούονται με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει «γραπτές διαδικασίες» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που θα μπορούσε να περιορίσει την εκταμίευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. κατά ορισμένων χωρών για παραβιάσεις των προτύπων της Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, αρνούμενος να επιβεβαιώσει αν η Βαρσοβία θα είναι στόχος. Εν τω μεταξύ, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι υπάρχει ένας αριθμός πιθανών μέτρων στο τραπέζι κατά της Πολωνίας. Διπλωμάτες υποστήριξαν, ενόψει της Συνόδου, ότι εναπόκειται πλέον στους ηγέτες της Ε.Ε. να δώσουν στην Επιτροπή «καθοδήγηση» για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Αλλά δε συμφωνούν όλες οι χώρες ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του Συμβουλίου.

Οι Ολλανδοί επιβεβαίωσαν ότι ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο την Πέμπτη- η Σουηδία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της, παρά την απροθυμία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να επιτρέψει στο κράτος δικαίου να επισκιάσει μια σύνοδο κορυφής που υποτίθεται ότι αφορά την ενέργεια.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων χθες – παραδοσιακά το μέρος όπου οι υπουργοί της Ε.Ε. εξετάζουν την ατζέντα για τις συνόδους κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – ήταν σε κατάσταση αναμονής, καθώς οι υπουργοί περίμεναν να ακούσουν νέα από το Στρασβούργο. Μέχρι το μεσημέρι, οι αξιωματούχοι εκτύπωναν αντίγραφα της ομιλίας της φον ντερ Λάιεν, προτού στραφούν στη συζήτηση για το κράτος δικαίου.

Το Βέλγιο μίλησε εξ ονόματος των άλλων χωρών της Μπενελούξ – της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου – και απαίτησε μια ισχυρότερη απάντηση της Επιτροπής. «Κατά την άποψή μας, απαιτείται ταχεία και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των συστημικών απειλών κατά του κράτους δικαίου σε πολλά κράτη μέλη», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

«Η εκκίνηση διαδικασιών επί παραβάσει είναι σε αυτή την περίπτωση αυτονόητη αλλά ανεπαρκής. Ως εκ τούτου, καλούμε εξίσου την Επιτροπή να κάνει χρήση, κατά περίπτωση, του κανονισμού για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου το συντομότερο δυνατό και να εξετάσει σοβαρά πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των εγγενών κινδύνων που εγκυμονεί η επιδείνωση του κράτους δικαίου για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις κονδυλίων».

Μιλώντας μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Κνάπεν δήλωσε ότι υπήρξε «ευρεία υποστήριξη» στην αίθουσα για την ολλανδική πρωτοβουλία να τεθεί το θέμα σε επίπεδο ηγετών. Ωστόσο, πολλές χώρες τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου ανοιχτού. «20 χώρες έθεσαν το θέμα στο Συμβούλιο. Θέλουν να συζητηθεί στη Σύνοδο. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν ήταν ανάμεσά τους», δήλωσε διπλωμάτης.

Ενώ οι περισσότερες χώρες παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης, η Πολωνία, που εκπροσωπήθηκε από αναπληρωτή πρέσβη, έλαβε υποστήριξη από την υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα. Αναμενόμενο…

Στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η ομιλία του Μοραβιέτσκι έτυχε εχθρικής υποδοχής από τους περισσότερους ευρωβουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την Πολωνία στις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση, ο Πολωνός πρωθυπουργός έτυχε συγκινητικής υποδοχής στη συνεδρίαση της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, αργότερα το απόγευμα (ECR). Οι παρευρισκόμενοι μας είπαν ότι ο Μοραβιέτσκι επανέλαβε τα σχόλια που έκανε στην αίθουσα, υποσχόμενος να συνεχίσει τον αγώνα για λογαριασμό άλλων που αντιμετωπίζουν αυτό που περιέγραψε ως επιθέσεις στην εθνική αυτονομία. «Δίνει τώρα τον αγώνα για άλλες χώρες», δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.

Η Πολωνία αμφισβητεί και την «πράσινη συμφωνία της ΕΕ» για τις τιμές ενέργειας

Η Πολωνία δεν αρκείται στο να ανταγωνίζεται τους περισσότερους από τους εταίρους της στην Ε.Ε. για το κράτος δικαίου, αλλά ζητά επίσης την αναθεώρηση της δέσμης μέτρων της Επιτροπής για το κλίμα «Fit for 55» ενόψει της συζήτησης της Συνόδου για την κρίση των τιμών της ενέργειας. Η Βαρσοβία κυκλοφόρησε ένα άτυπο έγγραφο, γνωστό και ως «non paper», με το οποίο καλεί την Επιτροπή να αλλάξει τις προτάσεις: «Θα πρέπει να αναλύσουμε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία του πακέτου Fit for 55 που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή της ενέργειας και να εξετάσουμε την αναθεώρηση ή την αναβολή τους», αναφέρεται στο έγγραφο. Η Βαρσοβία ζητεί επίσης την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, η συν-επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «εκβιάσει» την Ευρώπη προκαλώντας την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. «Βλέπουμε ένα παιχνίδι πόκερ από τη Ρωσία», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στον όμιλο εφημερίδων Funke, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί. Ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, είπε η Μπέρμποκ, «ακούμε ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου κόβονται», προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να εκβιαστούν».

To Bloomberg αναφέρει ότι η Ρωσία σηματοδοτεί ότι δε θα κάνει το βήμα να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές επιπλέον φυσικό αέριο για να απαλύνει την ενεργειακή κρίση, εκτός αν λάβει κάτι σε αντάλλαγμα: την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για την έναρξη των αποστολών μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. Η Ρωσία θέλει την έγκριση της Γερμανίας και της Ε.Ε. για να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον αγωγό προς την Ευρώπη, μας λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom και το Κρεμλίνο.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν πώς να βγουν από το αδιέξοδο σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες της και να ανανεώσουν τον τρόπο διαπραγμάτευσής τους.

efsyn.gr