Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις / 11 View / 17/07/2020

Παρά το διπλωματικό ύφος της η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις αυξανόμενες καταγγελίες

Το ζήτημα των παράνομων και επικίνδυνων επιχειρήσεων αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα θέτει στην ελληνική κυβέρνηση η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μονίκ Παριάτ.

 

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στις 29 Ιουνίου, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», επισημαίνει: «Τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή δέχεται έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών από μέσα ενημέρωσης, Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ, που αναφέρονται σε καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Επιπλέον, η Επιτροπή συνεχίζει να δέχεται ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα και από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου».

Βέβαια, η επιστολή της κ. Παριάτ είναι γραμμένη στη διπλωματική γλώσσα της διοίκησης των Βρυξελλών και απέχει αισθητά από τις έντονα φορτισμένες αντιδράσεις πολλών δεκάδων ευρωβουλευτών, όπως εκδηλώθηκαν χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η παρουσία των Ελλήνων υπουργών προκάλεσε σαρκαστικά και οργισμένα σχόλια. Αντίθετα από την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον, που έχει κάνει σαφές ότι δεν είναι ανεκτές στην Ευρώπη παρόμοιες επιχειρήσεις, η επιστολή της κ. Παριάτ είναι πολύ πιο στρογγυλεμένη.

Παρ’ όλα αυτά, αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει στους Ελληνες υπουργούς την υποχρέωση της Ελλάδας να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν εφαρμόζει τη συνοριακή πολιτική της.

Σημειώνει: «Αν και δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς απλά αυτές τις καταγγελίες, δεν έχει τεθεί υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κανένα αδιάσειστο στοιχείο για το ζήτημα. Επιπλέον, έχουμε σημειώσει τις επανειλημμένες δημόσιες διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων επαναπροώθησης κατά μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στην ελληνική επικράτεια. Πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές επιτηρούν συνεχώς την κατάσταση για να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

»Ο Κώδικας Συνόρων της Σένγκεν προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να εμποδίζουν τη χωρίς εξουσιοδότηση διέλευση των εξωτερικών συνόρων και να επιτηρούν τα σύνορα. Αυτό πρέπει να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, με την αρχή της μη επαναπροώθησης και με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι εθνικές αρχές πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».