Στο Eurogroup το ράλι των τιμών στην ενέργεια

by/ 0 Comments / 1 View / 04/10/2021

Αντίδοτο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων θα αναζητήσει το Eurogroup, που θα ξεκινήσει σήμερα στο Λουξεμβούργο την κουβέντα για λήψη μέτρων λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τις επιπτώσεις του κόστους ενέργειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού, που σύμφωνα με την Eurostat έφτασε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο κυρίως λόγω του ράλι τιμών, τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2022.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονται επιχειρησιακές αποφάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει, πριν τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, μια «εργαλειοθήκη» ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμμερίζονται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα υποχωρήσει το 2022.

Στο μενού η 11η έκθεση εποπτείας της Ελλάδας

Άλλωστε, στο Eurogroup θα γίνει μια σύντομη συζήτηση για την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ειδικότερα, έχει σημειωθεί «πρόοδος» σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η φορολογική διοίκηση, η δημόσια διοίκηση και η εκπαίδευση. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι υπάρχουν τομείς όπου εντοπίζεται η ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες. Αυτοί αφορούν τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Άλλωστε, η έκθεση μπορεί να κατέληγε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ωστόσο οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν είχαν υιοθετήσει την αισιόδοξη πρόβλεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού για ανάπτυξη 5,9% το 2021, αλλά επαναλάμβαναν την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 4,3%.

Η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δε συνδέεται με απόφαση για εκταμίευση ποσού από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά η 12η έκθεση που θα συζητηθεί το Νοέμβριο.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν απολογισμό της εφαρμογής των προτεραιοτήτων των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με βάση την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, οι «27» θα συζητήσουν για την τραπεζική ενοποίηση, στη βάση της παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), που είναι υπεύθυνο για την επίλυση ενός αποτυχημένου τραπεζικού ομίλου.

Τέλος, παρόλο που η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών εργάζονται έχοντας κατά νου ότι η Επιτροπή θα εξαγγείλει την επίσημη έναρξη των συζητήσεων πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

efsyn.gr