Στο τραπέζι της Ε.Ε. πάλι οι προκλήσεις της Αγκυρας

by/ 0 Comments / 0 View / 18/10/2021

Μπάμπης Αγρολάμπος

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Λιβύη θα κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, μετά το μπαράζ απειλητικών δηλώσεων από την Αγκυρα και τις νέες προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι των ευρωπαϊκών οργάνων, σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών που θα γίνει στο Λουξεμβούργο και στο τέλος του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής. Οι απειλητικές δηλώσεις από την Αγκυρα για τις Συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και οι νέες προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη Αμμόχωστο θα τεθούν στο Συμβούλιο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη.

Μετά το μπαράζ απειλητικών δηλώσεων του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φ. Οκτάι, ο οποίος ζήτησε από Αθήνα και Λευκωσία «να μη συμπεριφέρονται αυθαίρετα, προχωρώντας σε έρευνες στις περιοχές τουρκικές δικαιοδοσίας (στη «Γαλάζια Πατρίδα»). Αν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση που θα πάρουν από την ιστορία». Για τις Συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, ο Φ. Οκτάι συνέστησε «σε Ελληνες και Ελληνοκύπριους να μη βασίζονται σε αυτές», ενώ για την Κύπρο δήλωσε ότι είναι τουρκικό νησί από το 1571 και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων θα ολοκληρωθεί.

Ο Ν. Δένδιας, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», τόνισε ότι «η Συμφωνία με τις ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές. Αν μια χώρα σχεδιάζει το “απονενοημένο διάβημα”, να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας. Να σας υπενθυμίσω ότι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, φέτος, έλαβε χώρα στη Θράκη, τον περασμένο Μάιο. Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι άλλες ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν, προκειμένου να σταθμεύσουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών σε άλλη συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο ΑΡ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με χώρες της περιοχής και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας ότι και αυτές οι συμφωνίες δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να καταστεί μέρος αυτής της συνεννόησης στο μέλλον. Φυσικά, όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οχι μέσω απειλών πολέμου». Στην Αθήνα, αύριο, θα γίνει η τριμερής Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από την Αγκυρα, με συνεχείς αναφορές, τις τελευταίες ημέρες, στο casus belli. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, ζήτησε εισήγηση μέτρων προς το Συμβούλιο Κορυφής. Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών, οι ΥΠΕΞ θα έχουν συνάντηση εργασίας με την ΥΠΕΞ της Λιβύης, Ν. Μανγκούς, για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας και την προετοιμασία των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Η Ν. Μανγκούς επισκέφθηκε, την περασμένη Πέμπτη, την Αγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με τον Μ. Τσαβούσογλου. Από τις σύντομες ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών δεν προκύπτει κάποια πρόοδος στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των μισθοφόρων που είχε μεταφέρει η Τουρκία από τη Συρία στη Λιβύη. Ο Ν. Δένδιας θα μεταβεί, την Τετάρτη, στην Τρίπολη, για να πάρει μέρος στη Διάσκεψη που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης και θα έχει νέες συνομιλίες με τη Λίβυα ομόλογό του.

Το θέμα της Λιβύης και ειδικά της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων ετέθη προς τον πρόεδρο της Τουρκίας από την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο, όμως δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον Τ. Ερντογάν. Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, η Α. Μέρκελ περιορίστηκε σε φιλικές προτροπές και απλές διαπιστώσεις, όπως να συνεχιστούν οι συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας και ότι στο Κυπριακό θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος.

Δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά, για να της μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο Τ. Ερντογάν, αν και απέφυγε κάθε αναφορά στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις, σε αντίθεση με την Τουρκία. Η νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι το μόνο κεφάλαιο στις ευρωτουρκικές σχέσεις που μπορεί η Τουρκία να έχει προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Η επίσκεψη είναι ανεπίσημη, ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ – Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας περιμένει ότι η Α. Μέρκελ θα συνεχίσει να έχει βαρύνοντα λόγο στην Ε.Ε. και στις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

efsyn.gr