Στο συμβουλίο των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 18 Ιουλίου το θέμα της τρομοκρατίας

by/ 0 Comments / 59 View / 15/07/2016

Την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία, μετά την τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μήνυμά του, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για μία «θλιβερή» ημέρα για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στον αγώνα ενάντια της τρομοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή μας θα παραμείνει ακλόνητη όπως και η αλληλεγγύη μας», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Αυτοί που έπεσαν θύμα της επίθεσης, ήταν άνθρωποι που γιόρταζαν “την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα”», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ. Τουσκ.

Η τρομοκρατία δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της κ. Μογκερίνι, Κάθριν Ρέι, μετά τα γεγονότα στη Νίκαια, πιθανότατα θα τεθεί επί τάπητος. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, το ζήτημα θα τεθεί και στο άτυπο πρόγευμα εργασίας των 28 υπουργών Εξωτερικών με το Αμερικανό ομόλογό τους, Τζον Κέρι.

Καθώς θα είναι η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. θα δειπνήσει με τον νέο Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, την Κυριακή 17 Ιουλίου, σε μία συνάντηση «γνωριμίας», σύμφωνα με την κ. Ρέι.