Στο Πόρτο, οι πατέντες… έριξαν άγκυρα

by/ 0 Comments / 4 View / 10/05/2021

Τέλος στην προβληματική σχέση της με την AstraZeneca αναμένεται να βάλει η Ευρ. Επιτροπή, την ώρα που εδραιώνει την προνομιακή εταιρική σχέση της με την Pfizer, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να «γειώσει» την αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου της Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, η Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι μετά τον Ιούνιο η μόνη… εκκρεμότητα που μένει μεταξύ της Ε.Ε. και της εταιρείας είναι οι νομικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων, κυρίως όσον αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Η Ε.Ε. κατηγορεί την εταιρεία ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, όπως προκύπτουν από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει και, επίσης, δεν έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλάνο για το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Πίσω από όλα όμως βρίσκεται και η αίσθηση που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή η AstraZeneca έπαιξε πολύ αρνητικό ρόλο στην αύξηση του σκεπτικισμού και της ανησυχίας των Ευρωπαίων πολιτών για όλα, συνολικά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. έκλεισε τη συμφωνία-μαμούθ με την Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων (900 εκατ. δόσεις και ακόμη 900 εκατ., ανάλογα με τις ανάγκες) για την περίοδο 2021-2023. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «άλλα συμβόλαια και άλλες τεχνολογίες εμβολίων θα ακολουθήσουν», βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν την Ευρ. Επιτροπή να διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία και γι’ αυτήν την τεχνολογία εμβολίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρ. Επιτροπή συζητά για πρόσθετες δόσεις και με την εταιρεία Moderna, όπως επίσης με τις Novavax και Valneva των οποίων το εμβόλιο δεν έχει πάρει το πράσινο φως από τον ΕΜΑ. Ως τον Ιούλιο θα υπάρξουν όλες οι δόσεις που χρειάζονται για να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε. Περίπου 160 εκατ. Ευρωπαίοι, δηλαδή το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε την έγκρισή του στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm. Είναι το 5ο σκεύασμα που παίρνει το πράσινο φως από τον Οργανισμό μετά από εκείνα της Pfizer, της AstraZeneca, της Johnson & Johnson και της Moderna… και το 1ο από μη δυτική χώρα. Θα είναι σε δύο δόσεις και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών.

Στο μέτωπο της πατέντας των εμβολίων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την αρχική αμηχανία πέρασαν στην αντεπίθεση. Στην πλειονότητά τους τάχθηκαν κατά της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης. Από το Πόρτο, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής και συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα, ο ένας μετά τον άλλον οι περισσότεροι ηγέτες έστειλαν μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο να… αφήσει τις πατέντες και να ξεκινήσει τις εξαγωγές εμβολίων ως άμεση «απάντηση» στη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν ήταν μόνο η καγκελάριος Μέρκελ που επέμεινε στο «νάιν» της. Και ο Γάλλος πρόεδρος που αρχικά είχε τοποθετηθεί αναφανδόν υπέρ της απόφασης Μπάιντεν, εμφανίστηκε με… αντεστραμμένη άποψη, λέγοντας ότι το θέμα «δεν είναι στην πραγματικότητα η πνευματική ιδιοκτησία», αλλά «το βασικό ζήτημα για την αλληλεγγύη είναι η διανομή των δόσεων. Ζητώ από τις ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων και πρώτων υλών». Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είναι δυνατόν να αρθεί και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων σε περιορισμένο βαθμό, όσον αφορά τα εμβόλια.

Η Ε.Ε. έχει εξαγάγει περίπου 200 εκατ. δόσεις μέχρι στιγμής, ενώ ίδιο αριθμό εμβολίων έχει χορηγήσει στους πολίτες της. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν εξαγάγει ελάχιστες δόσεις, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή, ενώ απαγορεύσεις ισχύουν και στην εξαγωγή πρώτων υλών για την κατασκευή των εμβολίων. «Η Ε.Ε. είναι ανοιχτή να ξεκινήσει την κουβέντα για την προσωρινή απελευθέρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, αλλά η διαπραγμάτευση δεν θα δώσει ούτε ένα εμβόλιο παραπάνω βραχυπρόθεσμα. Είναι μια μακρά διαδικασία. Κι εμείς χρειαζόμαστε άμεση και απτή απάντηση στην πανδημία», τόνισε η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι η άρση της πατέντας δεν είναι το μαγικό ραβδί για τις φτωχές χώρες, αλλά η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις των ΗΠΑ για το θέμα.

Efsyn.gr