Στους ΥΠΕΞ το μπαλάκι για το options paper κυρώσεων στην Τουρκία

by/ 0 Comments / 0 View / 09/12/2021

Μαρία Ψαρά

Στα χέρια των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί το options paper με τα μέτρα κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίζει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια. Οι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο συζητήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών (COREPER), ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών. Ωστόσο, οι διπλωμάτες δεν συμφώνησαν σε όλα τα μέτρα και παρέπεμψαν στους Υπουργούς το θέμα. Διπλωμάτες που μας μίλησαν, εξήγησαν ότι «η διαφωνία είναι λογική για ένα τόσο σημαντικό θέμα που χρειάζεται και πολιτικές αποφάσεις, οπότε είναι αναμενόμενο να παραπεμφθεί στους υπουργούς».

Το έγγραφο επιλογών, ένα πρώτο προσχέδιο του οποίου ετοιμάστηκε – μετά από εντολή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου, αναφορικά με τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν αντιστρέψει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιλογές περιλαμβάνουν την περικοπή κονδυλίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή τα προενταξιακά ταμεία, πιθανό πάγωμα διαλόγων υψηλού επιπέδου και στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Επίσης αναμένεται στο κείμενο να υπάρχει αναφορά για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό και κάλεσμα για διάλογο όσον αφορά το φυσικό αέριο και την συνεργασία στην ενέργεια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

efsyn.gr