Στους δρόμους της Βαρσοβίας βγήκαν οι δικαστές

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στους δρόμους της Βαρσοβίας βγήκαν οι δικαστές / 24 View / 13/01/2020

Δικαστές, δικηγόροι και πολίτες από τουλάχιστον 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν στη μαζική διαδήλωση που έγινε το Σάββατο στη Βαρσοβία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την προσπάθεια της κυβέρνησης της Πολωνίας να περιορίσει τις δικαστικές εξουσίες.

Τον Δεκέμβριο, η κάτω βουλή της χώρας ενέκρινε νομοσχέδιο, με το οποίο θα μπορούν να διώκονται πειθαρχικά δικαστές που αμφισβητούν τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγγείλει ότι το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Πολωνία, βαθαίνοντας το χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε, αφότου κάποιοι δικαστές αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία συναδέλφων τους, οι οποίοι διορίστηκαν από κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου την πλειοψηφία έχει το PiS. Μάλιστα, πριν την έναρξη της χθεσινής πορείας, εκπρόσωπος του PiS δήλωσε ότι οι δικαστές δεν θα πρέπει να μπλέκονται στην πολιτική.

Στην κεφαλή της διαδήλωσης, που είχε ονομαστεί «Η Πορεία των 1.000 Τηβέννων» και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, ήταν μία ομάδα δικαστών που φορούσαν τις τηβέννους τους και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το δικαίωμα στην ανεξαρτησία» και «Το δικαίωμα στην Ευρώπη».

Δικαστές από 22 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανακοίνωσε η Ένωση Πολωνών Δικαστών Iustitia.

Η πορεία ξεκίνησε από το Ανώτατο Δικαστήριο, πέρασε από το γραφείο του Πολωνού προέδρου και κατέληξε μπροστά από το κοινοβούλιο, με στόχο να συμβολίσει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, απειλείται.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας και γι’ αυτό είμαστε εδώ», δήλωσε ο Χοσέ Ιγκρέχα Μάτος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο, ώστε το δικαστικό σύστημα να καταστεί πιο αποτελεσματικό. «Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο που υιοθετείται στην Πολωνία θα ρυθμίσει τη σταθερότητα του νομικού συστήματος», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι θέτει περιορισμούς στην ανεξαρτησία των δικαστών και τους ασκεί πίεση να λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ των κυβερνητικών πολιτικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι η Πολωνία ενδέχεται να καταλήξει να αποχωρεί από την Ε.Ε. εξαιτίας της διαμάχης αυτής.

Πάντως, η άνω βουλή του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση διαθέτει μικρή πλειοψηφία, ενδέχεται να απορρίψει το νομοσχέδιο.