Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι / 21 View / 13/12/2018

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, για ακόμη μια σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, λιγότερες από 24 ώρες μετά την «Πύρρειο» νίκη της στη Βουλή, καθώς επέζησε της πρότασης μομφής χθες το βράδυ, έχοντας όμως χάσει το 1/3 των βουλευτών του κόμματός της.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε χθες απ’ την Βουλή ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους για την περιβόητη δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, το λεγόμενο «backstop», που είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στον δρόμο της αποχώρησης απ’ την Ε.Ε.

Τα μηνύματα ωστόσο από την Ένωση δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για την Μέι, καθώς σε όλους τους τόνους τόσο οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων όσο και ηγέτες της έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, απλώς άφησαν ένα μισάνοιχτο παράθυρο για περισσότερες διευκρινίσεις επί του «backstop».

Σύμφωνα, πάντως, με αντίγραφο του προσχεδίου της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής που εξασφάλισε σήμερα το Reuters, η Ε.Ε. «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την E.Ε.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η Ε.Ε. για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της Ε.Ε. να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει «τις καλύτερες προσπάθειες να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το backstop, ώστε να τεθεί σε ισχύ μόνο για μια σύντομη περίοδο και μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Με άλλα λόγια, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προσπαθεί τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη κι αν το backstop ενεργοποιηθεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο SWR. Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Στη σημερινή Σύνοδο η Μέι θα έχει την ευκαιρία να πει για ακόμη μια φορά στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τα προβλήματα που παρουσιάζει η συμφωνία για τη χώρα της και ακολούθως οι 27 θα συζητήσουν απουσία της πώς θα κινηθούν.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός «επιβίωσε» χθες της εσωκομματικής σύγκρουσης με 200 ψήφους, όμως έχασε το 1/3 του κόμματος.

Μιλώντας από τη Ντάουνινγκ Στριτ, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε, όμως, ότι «σημαντικός αριθμός συναδέλφων μου δεν με στήριξε και σήμερα άκουσα τι έχουν να πουν».

«Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός, που θα μας δώσει τον έλεγχο στη χώρα, τα χρήματα και τις εργασίες μας» είπε η πρωθυπουργός, καλώντας σε ενότητα τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών