Στην ατζέντα, Αγκυρα και Μινσκ

by/ 0 Comments / 0 View / 15/11/2021

Μπάμπης Αγρολάμπος

Θέμα κυρώσεων εγείρεται εκ νέου για την Τουρκία για τα Βαρώσια ● Στις συζητήσεις των υπ. Εξωτερικών και η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας, οι πολιτικές αναταράξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η κλιμακούμενη ένταση στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Tο σύνολο των περιφερειακών κρίσεων που απασχολούν αυτή την περίοδο την Ευρώπη αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στην ημερήσια διάταξη είναι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία, και η κλιμακούμενη ένταση στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Προς συζήτηση θα τεθεί και η κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια.

Στο πρόβλημα με τη Λευκορωσία, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ προανήγγειλε με συνέντευξη στη γαλλική «Journal du Dimanche» τη διεύρυνση του καταλόγου κυρώσεων. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα συμφωνηθούν και μέτρα για την ανακούφιση των ανθρώπων που βρίσκονται στα σύνορα με την Πολωνία.

Θέμα κυρώσεων εγείρεται εκ νέου και για την Τουρκία, για τα Βαρώσια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει τις πρόσφατες ενέργειες της κατοχικής διοίκησης για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής αλλά και τις δηλώσεις της Αγκυρας για κλιμάκωση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ όταν αρχίσουν οι νέες έρευνες της Exxon και στη συνέχεια της Total και της ENI, όπως έχει ανακοινωθεί. Ο υφιστάμενος κατάλογος μέτρων θεωρείται ανεπαρκής και η Λευκωσία ζητεί να υποβληθεί πρόσθετος κατάλογος στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Ο Ε. Τατάρ και χθες επανέλαβε ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό εάν δεν δοθεί ισότιμο καθεστώς στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ ο ναύαρχος Α. Οσμπάλ, διοικητής του τουρκικού ναυτικού επιτελείου, που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Μεσόγειο εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», για τα Πρακτικά των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά το 2017 (που επιβεβαιώνουν ότι ο Μ. Τσαβούσογλου τίναξε στον αέρα την πενταμερή, θέτοντας προαπαιτούμενο η Τουρκία να διατηρήσει τα κατοχικά της στρατεύματα στην Κύπρο), άφησε αιχμές κατά του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες για τους χειρισμούς του τότε αλλά και τώρα. Ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι «από τα έγγραφα φαίνεται σαφέστατα ποιος φέρει την ευθύνη», όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στις δηλώσεις και τις εκθέσεις Γκουτέρες.

Ο Ν. Δένδιας έχει καλέσει σε συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ, προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα της ενταξιακής πορείας. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, στο περιθώριο της επίσκεψής του στα ΗΑΕ, με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ιορδανίας. Την Πέμπτη θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζ.-Ι. Λε Ντριάν και την Παρασκευή θα διεξαχθεί η διάσκεψη Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου με την επίσημη συμμετοχή και της Γαλλίας.

«Τον Δεκέμβριο το τελικό έγγραφο με τις κυρώσεις στην Τουρκία»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Της Μαρίας Ψαρά

Με έναν μήνα καθυστέρηση θα παρουσιαστεί τελικά το έγγραφο της Ε.Ε. για τα πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος αρνήθηκε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει το έγγραφο νωρίτερα, «το option paper με τα πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας είναι υπό διαμόρφωση και θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των υπουργών στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τον Δεκέμβριο».

Ηδη έχουν γίνει κάποιες συνεννοήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (Ε.Ε.) και της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση και της επιστολής που είχε αποστείλει στην Κομισιόν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ωστόσο, το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τα τελικά μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται στο έγγραφο που θα συντάξει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τα οποία θα συζητηθούν από τους υπουργούς.

Η πρώτη παρουσίαση των πιθανών μέτρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών που συναντιούνται στις Βρυξέλλες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα επιχειρήσει να «πάρει κλίμα» από τους υπουργούς για τα μέτρα που τελικά θα εγκριθούν. Πάντως, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ΥΠΕΞ είχαν υποστηρίξει τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στο τελευταίο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο.

efsyn.gr