«Σπάει» το γερμανικό «μπλόκο» στο Ταμείο Ανάκαμψης

by/ 0 Comments / 6 View / 21/04/2021

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για απόφαση που αφορά μια από τις δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί, αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Το Σ.Δ. απέρριψε την πρώτη προσφυγή (ασφαλιστικά μέτρα) που μπλόκαρε τις διαδικασίες ενώ εκκρεμεί μια δεύτερη που είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί απόφαση.

Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Όπως και να έχει, η απόφαση που πάρθηκε λύνει τα χέρια του προέδρου της Γερμανίας, Βάλτερ Σταϊνμάιερ που μπορεί πλέον να υπογράψει το σχετικό νόμο που θα επιτρέψει την εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η Ε.Ε. ανέμενε τις γερμανικές αρχές προκειμένου να εκδώσει ομόλογα για το Ταμείο μέχρι τα μέσα του 2021 έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μπορούν να λάβουν τουλάχιστον το 13% των συνολικών καταβολών το δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος.

efsyn.gr