Σουηδία: Δεύτερο «όχι» στον κεντροδεξιό υποψήφιο για σχηματισμό κυβέρνησης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σουηδία: Δεύτερο «όχι» στον κεντροδεξιό υποψήφιο για σχηματισμό κυβέρνησης / 28 View / 15/11/2018

Παρατείνεται το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Σουηδία, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που μεταξύ άλλων έβγαλαν ενισχυμένη την ακροδεξιά, καθώς σήμερα απορρίφθηκε απ’ το κοινοβούλιο της χώρας και η υποψηφιότητα του ηγέτη του συντηρητικού κόμματος για τη θέση του πρωθυπουργού.

Με 195 ψήφους έναντι 154, οι βουλευτές καταψήφισαν τον Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος ήλπιζε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, σε συνεργασία με τους Μετριοπαθείς και με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Κρίστερσον είχε ήδη αποτύχει να εκλεγεί στις 14 Οκτωβρίου, έπειτα από άτυπες διαπραγματεύσεις, όπως και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν στις 29 Οκτωβρίου.

Ο 54χρονος Κρίστερσον εξέφρασε τη λύπη του κάνοντας λόγο για «μια χαμένη ευκαιρία». Η διαίρεση της Συμμαχίας «είναι η σοβασρότερη κρίση (…) που έχω γνωρίσει στην πολιτική ζωή μου», σημείωσε.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σουηδίας που ένας υποψήφιος, ο οποίος προτείνεται από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, απορρίπτεται από τους βουλευτές της Ρίκσνταγκ, της σουηδικής Βουλής.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Αντρέας Νορλέν, μπορεί να προτείνει άλλες τρεις υποψηφιότητες για να βρεθεί μια πολιτική λύση, πριν προκηρύξει νέες εκλογές.

Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, την πρωτοβουλία μπορεί τώρα να αναλάβουν ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ή η Άνι Λεφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ