«Σκοντάφτει» το ευρωπαϊκό 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

by/ 0 Comments / 2 View / 09/05/2022

Ενώ η G7 δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και οι ΗΠΑ αποφάσισαν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει ακόμα στο 6ο πακέτο κυρώσεων με μεγάλο αγκάθι να αποτελεί το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν προτίθεται να υποστηρίξει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ασέν Βασίλεφ.

Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία φέρεται να εξασφαλίζουν εξαίρεση καθώς εκτιμάται ότι θα δυσκολευτούν περισσότερο να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Το ίδιο προσδοκά και η Βουλγαρία αλλά από τις συνομιλίες δεν έχει διαφανεί ακόμα κάτι τέτοιο.

Οι κυβερνήσεις των «27» πλησίασαν στη συμφωνία όμως δεν τα κατάφεραν και έτσι προγραμματίζουν νέες συνομιλίες σήμερα.

Θυμίζουμε πως η πρόταση προβλέπει πως οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έξι μήνες μετά την υιοθέτηση του μέτρου και να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Ρωσία πριν από το τέλος του έτους.

Περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός.

Οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες. Επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV και θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.

efsyn.gr