Σε κίνδυνο η κυβέρνηση Μέρκελ μετά την αλλαγή ηγεσίας στο SPD

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε κίνδυνο η κυβέρνηση Μέρκελ μετά την αλλαγή ηγεσίας στο SPD / 7 View / 02/12/2019

Αμφίβολο είναι το μέλλον της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το δίδυμο Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν βρίσκεται από χθες στην «κεφαλή» του SPD και ήδη έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της κυβερνητικής συμφωνίας.

Προερχόμενοι από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησαν ήδη από τους Χριστιανοδημοκράτες για υποχωρήσεις σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής και έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από τον συνασπισμό.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Γερμανία κινδυνεύει να μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, ιδιαίτερα εφόσον καταρρεύσει ο εξαιρετικά εύθραυστος συνασπισμός.

Παράλληλα, αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί η Άνγκελα Μέρκελ εκτός γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής πολύ νωρίτερα απ ΄ό,τι υπολόγιζε.

Όλοι περιμένουν την κίνηση Σολτς
Οι Μπόργιαν-Έσκεν νίκησαν με οκτώ μονάδες διαφορά το δίδυμο Σολτς-Γκέιβιτς που ήταν το φαβορί και τα φώτα, πλέον, πέφτουν στον υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Εάν ο Όλαφ Σολτς αποφασίσει να αποχωρήσει από τη θέση του στην κυβέρνηση της Μέρκελ ο συνασπισμός SPD-CDU θα έχει, ουσιαστικά, τελειώσει. Ο Γερμανός πολιτικός ήταν ο αρχιτέκτονας πίσω από την κυβερνητική συμφωνία και η ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές εκλαμβάνεται ως αποδοκιμασία προς το πρόσωπο και τις ενέργειές του. Ακόμη κι αν προκηρυχθούν εκλογές, πάντως, αυτές θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του 2020.

Η αβεβαιότητα αυτή αντανακλά και τις εντάσεις που υπάρχουν στην γερμανική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα στα δύο παραδοσιακά κόμματα, καθώς οι Πράσινοι και το Die Linke έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους, ενώ ανησυχητική παραμένει η άνοδος του ακροδεξιού AfD.

Κεντρικό σημείο στην προεκλογική καμπάνια των νέων ηγετών για του SPD ήταν η αντίθεσή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού, αποδίδοντας στη συνεργασία με το CDU την πτώση στα ποσοστά του κόμματος.

Πολλοί στο κόμμα, όπως επισημαίνει ο Guardian, εκτιμούν ότι κυβερνώντας στη σκιά της Μέρκελ έχει φέρει σημαντικές απώλειες για το κόμμα, κάτι που έφερε, άλλωστε, και την παραίτηση της Αντρέα Νάλες, της προηγούμενης προέδρου του SPD.

Οι πρώτες απαιτήσεις και οι επιλογές της Μέρκελ

Ανάμεσα στις βασικές απαιτήσεις του νέου διδύμου από τους Χριστιανοδημοκράτες είναι η αύξηση του κατώτατου από τα 9 ευρώ την ώρα στα 12 ευρώ την ώρα και την χαλάρωση της κεντρικής δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να επιτραπούν περισσότερες δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα και υποδομές. Καλούν ακόμη για μία πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το CDU έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί αυτούς τους όρους. «Στόχος μας είναι να κυβερνήσουμε σωστά τη χώρα και τα θεμέλια για αυτό είναι η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτή η εσωτερική απόφαση του SPD δεν αλλάζει κάτι» είπε ο γραμματέας του κόμματος Πολ Ζιέμιακ σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

Εάν καταρρεύσει ο συνασπισμός η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τέσσερις δρόμους: να παραιτηθεί, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το κόμμα της καγκελαρίου, πάντως, είναι σε δύσκολη θέση. Παρά το γεγονός κέρδισε τις περασμένες εκλογές, τα ποσοστά του CDU βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

efsyn.gr