Σε κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

by/ 0 Comments / 0 View / 20/12/2021

Μαρία Ψαρά

Στα «μανταλάκια» η χώρα μας που βυθίζεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (2021) και βρίσκεται πλέον κάτω από την Πολωνία και τη Μογγολία

Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί η La Libre με τίτλο «Στην Ελλάδα, η ελευθερία του τύπου σε κίνδυνο». Το άρθρο που υπογράφει η Helene Colliopoulou αναφέρεται στην ετήσια έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση σε σύνολο 180 χωρών πίσω από την Πολωνία και τη Μογγολία.

«Περισσότερες από 130 περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναφέρει, μεταξύ των άλλων, «εμπόδια» στην κάλυψη γεγονότων που συνδέονται με τη μεταναστευτική κρίση, «εκφοβισμό» ή κρατήσεις δημοσιογράφων και «αστυνομικές επιθέσεις» εναντίον φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο Fabien Perrier, ανταποκριτής γαλλόφωνων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της Liberation για το άρθρο του που επικρίνει τις εργασίες στον χώρο της Ακρόπολης στην Αθήνα. «Δέχτηκα κριτική για τη γνώμη μου και όχι για τα γεγονότα» δήλωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας βιογραφίας του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει, επίσης, ότι τον περασμένο χειμώνα, όταν τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν, με φωτογραφίες, ότι ο πρωθυπουργός παραβίασε δύο φορές τους κανόνες περιορισμού, οι δημοσιογράφοι έλαβαν email διαμαρτυρίας από την κυβέρνηση.

Στις αρχές Νοεμβρίου, μια ζωηρή ανταλλαγή απόψεων εν μέσω συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και μιας Ολλανδής δημοσιογράφου έκανε το θόρυβο στα κοινωνικά δίκτυα.

Τον κατηγόρησε ότι λέει «ψέματα» για τις καταγγελίες για επαναπροώθηση μεταναστών, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά. Αυτή η δημοσιογράφος, η Ingeborg Beugel, είπε ότι στη συνέχεια δέχθηκε «απειλές» πριν εγκαταλείψει προσωρινά τη χώρα, σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας η οποία προσθέτει πως στις 13 Νοεμβρίου, η δημοσίευση από την εφημερίδα Εφημερίδα των Συντακτών εγγράφων από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που πιστοποιούν την «παρακολούθηση» ενός δημοσιογράφου προκάλεσε οργή από ελληνικές και ξένες δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αρνήθηκε «οποιαδήποτε παρακολούθηση δημοσιογράφων» και πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου, ιδιαίτερα τον πλουραλισμό και την ελευθερία του Τύπου». Σε δεύτερη επιστολή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή, ο υπουργός έκρινε την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης «ιερή».«Εάν και δεν συμφωνούμε πάντα με όσα γράφουν τα μέσα ενημέρωσης, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ενός ελεύθερου Τύπου να λειτουργεί χωρίς εμπόδια και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση», ανέφερε.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ σημειώνει πως ακόμα δεν έχει ανοίξει καμία έρευνα για την αληθοφάνεια και τη διαρροή των εγγράφων που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών. «Η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να θάψουν την υπόθεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος της ΕΦ.ΣΥΝ., Δημήτρης Τερζής.

Το ρεπορτάζ ακόμα αναφέρει πως πολύ πρόσφατα, ένας νόμος που προβλέπει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για παραπληροφόρηση καταδικάστηκε από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η οποία καταγγέλλει «μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου».

Επιπλέον, η Ελλάδα συγκλονίστηκε τον Απρίλιο από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, 52 ετών. Αυτή είναι η δεύτερη δολοφονία ρεπόρτερ εδώ και έντεκα χρόνια στην Αθήνα, μετά από αυτή του Σωκράτη Γκιόλια, 37 ετών, το 2010, την οποία διεκδίκησε μια εξτρεμιστική ομάδα. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί, τονίζει η εφημερίδα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σημειώνουν «τις ανεπάρκειες των μέτρων που έλαβαν οι αρχές για την προστασία των δημοσιογράφων στη χώρα».

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται στη συνεννόηση των ΜΜΕ με τις δημόσιες αρχές, σε φόντο πολιτικοοικονομικών συμφερόντων.

«Η προβληματική σχέση ΜΜΕ και δημόσιας εξουσίας δεν είναι νέο φαινόμενο» υπογραμμίζει η Λαμπρινή Παπαδοπούλου, καθηγήτρια αρμόδια για τα ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κρατική βοήθεια διανεμήθηκε «δυσανάλογα» στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι ευνόησε τα φιλικά προς αυτά ΜΜΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται κοινοβουλευτική έρευνα.

«Η πανδημία και η πτώση των διαφημιστικών εσόδων έχουν αυξήσει την εξάρτηση των ΜΜΕ από το κράτος», εξηγεί η ακαδημαϊκός Μαρία Κομνηνού.

Ο αναλυτής των μέσων ενημέρωσης Γιώργος Τζογόπουλος σημειώνει επίσης την «περιορισμένη» τάση ορισμένων ΜΜΕ να «κρίνουν τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση» παραθέτοντας απλά «δελτία τύπου Υπουργείων».

efsyn.gr