Σήμερα η σύνοδος MED9 για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο και κλιματική αλλαγή

by/ 0 Comments / 0 View / 17/09/2021

Τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί σήμερα η Αθήνα. Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται με τις συμμετοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στην ατζέντα βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή και κρίσεις των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η φετινή MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Το «σύμφωνο ασφαλείας» μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις συζητήσεις, ενώ αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στην Αθήνα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες.

efsyn.gr