Ρατσιστικό δημοψήφισμα στην ιταλόφωνη Ελβετία: Πρώτα οι δικοί μας, έξω οι… Ιταλοί!

by/ 0 Comments / 32 View / 22/09/2016

Η δεξιά Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου UDC κατάφερε να επιβάλλει ένα ξενοφοβικό και ρατσιστικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή στην ιταλόφωνη Ελβετία εναντίον των ξένων εργαζομένων και κυρίως εναντίον των γειτονικών Ευρωπαίων της… Ιταλίας, που κατά τουλάχιστον 60.000 διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για να εργαστούν σε μια χώρα που τους προσφέρει πρώτα απόλα εργασία και σχεδόν διπλάσιες αποδοχές από τη χώρα προέλευσης.

“Πρώτα οι δικοί μας”, είναι το σύνθημα του ρατσιστικού λαϊκού δημοψηφίσματος της UDC, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ελβετικό κόμμα σε εθνικό επίπεδο, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς, δεδομένου ότι ηUDC είναι εναντίον της καθιέρωσης του ελάχιστου μισθού, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και οποιοδήποτε κοινωνικό μέτρο υπέρ των εργαζομένων. Η UDC είχε προσπαθήσει το προηγούμενο έτος να περάσει ένα λαϊκό δημοψήφισμα για την άμεση απέλαση των ξένων εργαζομένων εάν υπέπιπταν σε οποιοδήποτε αδίκημα χωρίς μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης της κάθε περίπτωσης από το δικαστήριο.

Από τη πλευρά τους οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις και ορισμένα συνδικάτα του καντονιού συγκέντρωσαν τις υπογραφές για άλλο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με το τίτλο “Φθάνει με το μισθολογικό dumping” ζητώντας από τους πολίτες την επιβολή με νόμο της αύξησης των ελεγκτών εργασίας για να αποφευχθεί η εκμετάλλευση των ξένων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα απαιτείται ένας ελεγκτής εργασίας για κάθε 5.000 ενεργούς εργαζόμενους και η υποχρεωτική καταγραφή κάθε συμβολαίου εργασίας στις αρμόδιες αρχές.