Ρήγμα από την Deutsche Bank στο γερμανικό δόγμα – Ο επικεφαλής οικονομολόγος της DB καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασώσει τις ευρωτράπεζες με 150 δισ. ευρώ

by/ 0 Comments / 38 View / 12/07/2016

Πλήγμα από τα μέσα δέχτηκε χθες το γερμανικό δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της απαρέγκλιτης εφαρμογής των κανόνων, στο οποίο το Βερολίνο επιμένει πεισματικά ακόμη και μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Την ώρα που η γερμανική ηγεσία (Μέρκελ – Σόιμπλε) απειλεί την Ισπανία και την Πορτογαλία με κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τον κανόνα των ελλειμμάτων και ζητεί από την Ιταλία να διασώσει τις τράπεζές της «κουρεύοντας» το κεφάλαιο των καταθετών – μετόχων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank David Folkerts-Landau καλεί ανοιχτά την Ε.Ε.


Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι χαμηλές τιμές των μετοχών τους καθιστούν δύσκολο για τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα, υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να δημιουργήσει ειδικό ταμείο διάσωσης 150 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε τη Δευτέρα ο David Folkerts-Landau σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν με 150 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Folkerts-Landau επισήμανε ακόμα πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε πως τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι χαμηλές τιμές των μετοχών τους καθιστούν δύσκολο για τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα.

«Βλέπουμε τη μια κρίση μετά την άλλη και δεν μπορώ, χωρίς καμία δόση φαντασίας, να δω πουθενά προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι θέλει ειδική παρακολούθηση εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.