Πυρηνική «ανεξαρτησία»…

by/ 0 Comments / 1 View / 09/11/2021

Μαρία Ψαρά

Η Γαλλία, με την υποστήριξη Ελλάδας, Τσεχίας και Ισπανίας, κατεβάζει σήμερα πρόταση για επενδύσεις σε «κάθε μορφή ενέργειας» που δεν εκπέμπει άνθρακα ● Πέντε προτάσεις για να περιοριστεί η ενεργειακή ακρίβεια στο σημερινό ECOFIN ● Ανησυχία στο Eurogroup για τη διάρκεια του ράλι των τιμών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πιο επίμονο απ’ ό,τι αναμενόταν αναδεικνύεται το… ράλι του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι οι τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού αναμένεται να υποχωρήσουν το 2022, ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα κρατήσουν πιο πολύ από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι ειδικοί – και σε πιο υψηλά επίπεδα.

Με τις τιμές του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά και ενέργεια να αυξάνονται στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, το θέμα αυτό θα απασχολήσει τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. και σήμερα στο ECOFIΝ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Gazprom, η οποία μέχρι τώρα δεν φαίνεται να τηρεί τον λόγο της για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Με τις προτάσεις της Κομισιόν ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινής μας δέσμευσης έναντι άλλων φορέων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. Αυτό θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης στο ECOFIN», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι. «Η Κομισιόν είχε αναφέρει την κοινή προμήθεια αποθεμάτων ως μεσοπρόθεσμη πρωτοβουλία. Δεν χρησιμοποιούμε αυτό το εργαλείο τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα», επανέφερε το ζήτημα ο επίτροπος, παραδεχόμενος πάντως ότι «τα προβλήματα υπάρχουν στο τραπέζι και νομίζω ότι θα τα αντιμετωπίσουμε».

Σε κάθε περίπτωση, ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η τροχιά της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι θετική, ωστόσο υπενθύμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμα από την πανδημία, ενώ παραμένει άγνωστο πόσο ακόμα ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας. Ο επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ακόμα πως οι νέες προβλέψεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Οι υπουργοί πραγματοποίησαν χθες και μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ως χρονικό ορίζοντα, φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση να ληφθούν αποφάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022 – οριακά δηλαδή πριν από την άρση της χαλαρότητας που ισχύει σήμερα λόγω πανδημίας.

Εκεί οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών παραμένουν πολλές, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, αλλά και εκείνη που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον επόμενο χρόνο.

Στο μεταξύ, μια νέα πρόταση αναμένεται να «κατεβάσει» σήμερα στο ECOFIN η Γαλλία, με την υποστήριξη της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Τσεχίας. Σε έγγραφο που συμφωνήθηκε χθες, συμπεριλαμβάνονται πέντε προτάσεις για τον περιορισμό του αντίκτυπου των τιμών ενέργειας: τρεις άμεσης εφαρμογής και δύο μεσο-μακροπρόθεσμες.

Πιο αναλυτικά, η Γαλλία εισηγείται τη δημιουργία ενός άμεσου συνδέσμου μεταξύ των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές και του κόστους της καθαρής ενέργειας που περιλαμβάνεται στο εθνικό ενεργειακό μείγμα. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή σε συνθήκες αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, χωρίς να επηρεάζει την πανευρωπαϊκή χονδρική αγορά και χωρίς να υπονομεύει τα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η πρόταση αφορά και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ηλεκτρισμού μέσω ανανεώσιμων πηγών και επιχειρήσεων, που είναι οι τελικοί καταναλωτές, ενώ προτείνεται η δυνατότητα των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε συμβόλαια που παρέχουν κάποια σταθερότητα και προβλεψιμότητα όσον αφορά τις τιμές.

Οι άλλες προτάσεις αφορούν τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων για την τήρηση αποθεμάτων αερίου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. Τελευταία πρόταση αναφέρει ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιδιώξει την «ενεργειακή ανεξαρτησία» μέσω επενδύσεων σε «όλες τις μορφές ενέργειας» που δεν εκπέμπουν άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής.

efsyn.gr