Πρόταση Σόιμπλε για τα κράτη- μέλη της ΕΕ που αρνούνται την κατανομή προσφύγων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόταση Σόιμπλε για τα κράτη- μέλη της ΕΕ που αρνούνται την κατανομή προσφύγων / 8 View / 07/07/2020

Την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού νόμου για τις διαδικασίες ασύλου δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής στη Γερμανία, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η λύση για τη συμφωνία όλων των κρατών μελών βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε σε συνέντευξή του για το προσφυγικό, όπου δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη μία δικαιολογία για την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα δεν έχει χάσει τη σημασία του εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αξιοπιστία της ως κοινότητας αξιών, απαιτείται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο με ενιαία κριτήρια και εφικτές πρακτικές διαδικασίες αναγνώρισης του δικαιώματος αυτού», δήλωσε στη συνέντευξη στην Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Με αφορμή την κρίση του κορονοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να καλύψει έναν μεγάλο της πόθο, το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα κάθε διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε ευρωπαϊκά εδάφη, κάτι που όπως φαίνεται επιθυμεί να συνεχίσει με διαφορετική αφορμή αυτή τη φορά. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις των ανθρώπων να περάσουν τα σύνορα δεν έχουν σταματήσει και η ανάγκη για λήψεις μέτρων όσον αφορά στη διαχείριση του πληθυσμού με μία κοινή πολιτική των χωρών είναι το ίδιο επίκαιρη.

Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως χρειάζεται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το δικαίωμα του ασύλου και αναφέρθηκε στην αδυναμία των κρατών μελών να συμφωνήσουν σε μία κοινή πολιτική μετανάστευσης. Θεωρώντας ότι οι διαφωνίες δεν μπορούν να επιλυθούν με νομικά μέσα, επανέφερε την πρόταση που για τον ίδιο θα φέρει ομοφωνία, ενώ θα τηρηθεί και η βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο «σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες». Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. ήταν απαραίτητες για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των ανθρώπων από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «ανθρωπιστική υποχρέωση» τη διάσωση ανθρώπων σε θαλάσσια εδάφη, κάτι που ενθαρρύνει τους «κυνικούς λαθροδιακινητές».

Ρεαλιστική η λύση κέντρων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η πρότασή του, λοιπόν, αφορά μία διαφορετική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, η οποία είναι η δημιουργία Κέντρων Διάσωσης και Ασύλου εκτός, όμως, των ευρωπαϊκών εδαφών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να «εγγυόμαστε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αυτά και τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε».

Την ίδια ώρα που μετράμε καθημερινά αυτοκτονίες στα κέντρα κράτησης, ναυάγια στις θαλάσσιες ζώνες και μαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μη ευρωπαϊκά εδάφη όπως η Λιβύη και η Τουρκία, ο Σόιμπλε τάχθηκε «υπέρ των ρεαλιστικών λύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής συμμετοχής της ΕΕ» καλώντας να λάβουν μέρος και «εκείνα τα κράτη- μέλη ης Ε.Ε. που μέχρι στιγμής αρνούνται την κατανομή μεταναστών / προσφύγων»