Πρόταση για κατάταξη πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου ως «πράσινα» για επενδυτικούς σκοπούς

by/ 0 Comments / 2 View / 02/02/2022

Μαρία Ψαρά

Η Μέινρεντ ΜακΓκίνες και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις θα ανέβουν σήμερα στο βήμα της αίθουσας Τύπου της Επιτροπής για να παρουσιάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολογική ταξινόμηση, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Η «κατ’ εξουσιοδότηση πράξη», όπως λέγεται η διαδικασία που ακολούθησε η Κομισιόν, αναμένεται να κατατάξει το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως «πράσινα» για επενδυτικούς σκοπούς – μια πρόταση που θα συμβάλει στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις δύο πηγές ενέργειας, αντί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Λουξεμβούργο απείλησε και πάλι με νομικές ενέργειες ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης. Σε συνέντευξή του στο Politico Energy, ο υπουργός Ενέργειας Κλοντ Τουρμάς διαφώνησε με το επιχείρημα του Μακγκίνες ότι οι συννομοθέτες έδωσαν εξουσία στην Επιτροπή να συντάξει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη. Σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική νομοθεσία για την ταξινόμηση, κατηγόρησε την Επιτροπή ότι χρησιμοποιεί «δευτερογενή νομοθεσία» για να περάσει λαθραία κάτι στην πρωτογενή νομοθεσία.

Ο Τουρμάς έβαλε επίσης στο στόχαστρο την Επιτροπή επειδή «επέλεξε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που ουσιαστικά δημιουργεί μια πλειοψηφία για κάτι που δεν έχει πλειοψηφία». Για να τορπιλιστεί μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, πρέπει να αντιταχθούν τουλάχιστον 20 κράτη μέλη, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. – σενάριο εξαιρετικά απίθανο, δεδομένης της υποστήριξης της πρότασης από μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία. «Δεν είναι φυσιολογικό τα ουσιώδη ζητήματα να αντιμετωπίζονται μέσω πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες απαιτούνται 20 από τους 27 για να απορρίψουν κάτι», δήλωσε.

Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και το συμβούλιο της ότι «επέβαλαν” το σχέδιο πρότασης τις τελευταίες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου. Αρνούμενος να αναφέρει ονόματα, είπε ότι τέσσερις επίτροποι του είπαν ότι ήταν δυσαρεστημένοι με τη διαδικασία. «Φανταστείτε να συνέβαινε αυτό σε άλλους τομείς πολιτικής – αυτό θα ήταν το τέλος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», κατήγγειλε ο Τουρμάς. «Ασχολούμαι με την ευρωπαϊκή πολιτική από το 1999- δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Αυτό είναι πρωτοφανές».

Το Λουξεμβούργο δεν είναι η μόνη χώρα που θορυβήθηκε από την πρόταση της Επιτροπής. Η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες κάλεσαν την Επιτροπή με επιστολή τους να «μην συμπεριλάβει καμία δραστηριότητα ορυκτών καυσίμων ως βιώσιμη στην τρέχουσα ταξινόμηση» – μια ύστατη προσπάθεια να επηρεάσουν το κείμενο της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις τους. Ο Μακγκίνες δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα υπάρξει «επαναδιατύπωση» του τελικού κειμένου.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει επίσης να εγκρίνει την πράξη, είναι επίσης δυσαρεστημένα. «Η Επιτροπή κάνει τεράστιο λάθος προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις εθνικές κυβερνήσεις, αντί να ακούσει τι χρειάζεται για το κλίμα», δήλωσε στο Politico ο Bas Eickhout των Πρασίνων.

Ο Eickhout δήλωσε ότι αν η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εγκρίθηκε σήμερα παραμείνει ίδια με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 31 Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει «μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ ως ηγέτη στον τομέα του κλίματος. Άλλες χώρες εξετάζουν την ευρωπαϊκή ταξινόμηση και βλέπουν ότι η «πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος» χαρακτηρίζει ένα ορυκτό καύσιμο ως πράσινο, παρόλο που όλα τα κλιματικά σενάρια επισημαίνουν την ανάγκη χρήσης λιγότερου φυσικού αερίου για την επίτευξη των κλιματικών στόχων».

Τις επόμενες εβδομάδες, οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να βρουν μια πλειοψηφία αποκλεισμού στο Κοινοβούλιο -η απόλυτη πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να μπλοκαριστεί η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη. «Βλέπουμε αρκετά τμήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι δυσαρεστημένα με την πρόταση και με τον τρόπο που το έπαιξε η φον ντερ Λάιεν», δήλωσε ο Eickhout.

Ωστόσο, η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας θα είναι δύσκολο έργο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ανησυχία σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες για το πώς παίχτηκε αυτό. Μια πηγή του ΕΛΚ παραδέχθηκε ότι η πλειοψηφία της ομάδας του ΕΛΚ υποστηρίζει ένα φορολογικό μέσο, αλλά δεν είναι ευχαριστημένη για το επίπεδο διαβούλευσης με το Κοινοβούλιο. Ορισμένες από τις κύριες ανησυχίες της ομάδας αφορούν τις απαιτήσεις ανάμειξης για το φυσικό αέριο – ένα θέμα που είναι πιθανό να εμφανιστεί στις συζητήσεις του Κοινοβουλίου τους επόμενους μήνες.

Η συζήτηση για το κλίμα αναθερμαίνεται καθώς ορισμένα κράτη μέλη συνεχίζουν να κλείνουν πυρηνικά εργοστάσια. Η Γερμανία έχει ήδη κλείσει σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητάς της και οι υπόλοιποι θα απενεργοποιηθούν στο τέλος του 2022. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Το Πεκίνο αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αριθμό μονάδων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας.

efsyn.gr