Πρόστιμο-ρεκόρ 4,3 δισ. στη Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόστιμο-ρεκόρ 4,3 δισ. στη Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / 27 View / 18/07/2018

Πρόστιμο-ρεκόρ 4,34 δισ. ευρώ επέβαλε στη Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποφάσισε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος Android και υιοθέτησε αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών της.

«Η Google χρησιμοποίησε το Android ως όχημα για να καθιερώσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκαρέτε Βεστάγκερ.

Η επιτροπή τονίζει ότι η Google παραβίασε το νόμο, επειδή έθετε ως όρο σε όλους τους κατασκευαστές να εγκαθιστούν τις εφαρμογές Google Search και Chrome ως προϋπόθεση για να λάβουν έγκριση από το Google app store.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η Google πλήρωσε μεγάλους κατασκευαστές κινητών για να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές αυτές πριν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων οι συσκευές.

Σε περίπτωση που η Google δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα.

H απόφαση αυτή έρχεται μετά από τριετή έρευνα, η πιο σημαντική που έχει διεξάγει η Ε.Ε. κατά της πιο δημοφιλούς διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης στον κόσμο.

Η διαδικασία κινήθηκε μετά με σχετικές καταγγελίες Ευρωπαίων και Αμερικανών ανταγωνιστών της Google.

Η Κομισιόν τόνισε ότι περίπου το 80% των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τόσο στην Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, λειτουργούν με Android.