Πρωθυπουργός Βελγίου: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ δεν είναι ισορροπημένη

by/ 0 Comments / 18 View / 05/09/2016

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προστέθηκε το Σαββατοκύριακο στους Ευρωπαίους πολιτικούς που εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τασσόμενος σε συνέντευξή του υπέρ της εγκατάλειψης των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, υπό τον όρο ότι είναι ισορροπημένη», ανέφερε ο Μισέλ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην βελγική οικονομική εφημερίδα L’Echo. «Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι όμως δεν μοιάζει να είναι. Άρα, προς το παρόν, προτιμώ να πω ότι δεν είναι καλό και ότι ίσως ξαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις αργότερα. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μια εκλογική πραγματικότητα στην Αμερική. Βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Επισήμως, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες παραμένουν δεσμευμένες στη σύναψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), και μάλιστα πριν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017, όμως εκφράζονται όλο και εντονότερες αμφιβολίες για αυτό.