Προειδοποιεί με αντίμετρα η ΕΕ στους νέους δασμούς των ΗΠΑ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προειδοποιεί με αντίμετρα η ΕΕ στους νέους δασμούς των ΗΠΑ / 11 View / 04/10/2019

Ισχυρά πλήγματα προς τις ΗΠΑ «υπόσχονται» οι Ευρωπαίοι μετά τους νέους δασμούς που ετοιμάζεται να επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει αντίμετρα, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

«Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιδράσει, και αφού λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ίσως να επιβάλει και εκείνη τιμωρητικά αντίμετρα», επεσήμανε ο Μάας.

Στο μεταξύ, ο προτεινόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μίλησε για την επιβολή ενός «συνοριακού φόρου άνθρακα» με στόχο να θωρακίσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες απέναντι σε ανταγωνιστές που έχουν έδρα τους χώρες όπου το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι τόσο αυστηρό, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιβάλουν δασμούς 10% σε ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη και 25% στο γαλλικό κρασί, το ουίσκι Σκοτίας και Ιρλανδίας και σε τυριά από όλη την ΕΕ ως ποινή για αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Ο δρόμος για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών από τη 18η Οκτωβρίου, άνοιξε μετά τη προχθεσινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που αναφέρει ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις.

Η Ε.Ε. ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους.