Προειδοποίηση στην Τουρκία ετοιμάζουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προειδοποίηση στην Τουρκία ετοιμάζουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / 6 View / 18/06/2019

Την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία επιδίδονται σε διπλωματικό μαραθώνιο με κοινές θέσεις ενάντια στην παράνομη τουρκικής δραστηριότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη, για την προκλητικότητα της γείτονος στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναμένεται να απευθύνουν στην Τουρκία μια προειδοποίηση.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα, όμως σύμφωνα με το Reuters δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν αλλά να διατυπωθεί μια προειδοποίηση στην ανακοίνωση μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως το τρέχον προσχέδιο το οποίο τελεί υπό συζήτηση αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Πάντως, διπλωμάτες σημείωναν πως η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Άλλωστε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, κυρίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι ενέργειες από πλευράς Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα. Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».

πηγή: efsyn