Προεδρικό ραντεβού για το Ταμείο Ανάκαμψης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προεδρικό ραντεβού για το Ταμείο Ανάκαμψης / 7 View / 08/07/2020

Ανγκελα Μέρκελ, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Νταβίντ Σασόλι αναζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες συμβιβαστική λύση. Αύριο Eurogroup, με εκλογή προέδρου.

Δέκα μέρες πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., οι τέσσερις πρόεδροι των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. αποπειρώνται σήμερα, στις Βρυξέλλες, να διαμορφώσουν πλαίσιο συμβιβασμού.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, εκ μέρους της Γερμανίας, που είναι προεδρεύουσα της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα αναζητήσουν σήμερα στην έδρα της Ε.Ε. προτάσεις που θα πείσουν το «μέτωπο της λιτότητας» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Φινλανδία) στην αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον επταετή προϋπολογισμό του 1,1 τρισ. και να διασωθούν τα προσχήματα στη σύνοδο κορυφής των 27 την ερχόμενη εβδομάδα. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει αναλάβει να διαμορφώσει μια «πειστική» πρόταση μείωσης των εισφορών των χωρών που είναι καθαροί πληρωτές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

 

Ωστόσο, τον βασικό λόγο τον έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η οποία θα ήθελε να πιστωθεί μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 του μηνός, με συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί θα έχει την ευκαιρία να το εξηγήσει το μεσημέρι, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

 

Συνέχεια στις ευρωπαϊκές ζυμώσεις κορυφής αναμένεται και αύριο, Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Eurogroup. Κεντρικό θέμα είναι η εκλογή προέδρου, καθώς ο Σεντένο αποχωρεί στις 12 του μηνός. Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν μέσα από διαδοχικές ψηφοφορίες να επιλέξουν μεταξύ της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνιο, του Ιρλανδού Πασκάλ Ντόνοχιου και του Λουξεμβούργιου Πιέρ Γκραμένια.

 

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και η συζήτηση επί της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου της Κομισιόν), που την περασμένη εβδομάδα επεσήμανε σαφώς ότι είναι αδιανόητη η δέσμευση σε δημοσιονομικούς κανόνες, όπως η μείωση του χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Αυτονόητη υπόδειξη, όταν, βάσει των πιο μετριοπαθών εκτιμήσεων, δεν υπάρχει χώρα της Ε.Ε. που να μην έχει αυξήσει το χρέος της κατά 10% του ΑΕΠ με τα μέτρα κατά της πανδημίας.