Πολωνία – Λευκορωσία / Μεγάλη ένταση στα σύνορα με θύματα τους πρόσφυγες

by/ 0 Comments / 2 View / 09/11/2021

Ηήδη τεταμένη κρίση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας φαίνεται να κλιμακώνεται. Η Πολωνία στέλνει χιλιάδες στρατό στα σύνορα για να αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της, ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τη Λευκορωσία για πολιτικούς λόγους.

Η Πολωνία ενίσχυσε τη Δευτέρα τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, μετά από αναφορές ότι εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονταν προς το συνοριακό πέρασμα Kuźnica-Bruzgi. Το πολωνικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι μια προσπάθεια να διασχίσουν τα σύνορα μετανάστες αποκρούστηκε. Η κυκλοφορία φορτηγών μέσω της συνοριακής διάβασης φέρεται να έχει διακοπεί. « Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Πολωνίας», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες έχουν σταλεί στα σύνορα, από 10.000 που ήταν νωρίτερα.

Βίντεο του υπουργείου Αμυνας δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί στη λευκορωσική πλευρά του συνοριακού φράχτη. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.000-4.000 μετανάστες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και χιλιάδες άλλοι είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν, ενώ η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα κλείσει το συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα.

«Λόγω της κατάστασης στα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία, από αύριο, 09/11 από τις 07:00 π.μ. (σ.σ. τοπική ώρα) η συνοριακή κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα θα διακοπεί», ανέφερε η συνοριακή φρουρά στο Twitter.

Στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, από τον Αύγουστο, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Οι χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία και τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο». Ο οποίος κατηγορείται ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την ΕΕ, αφού οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του ίδιου και των κορυφαίων συμμάχων του μετά τη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών που τάχθηκαν υπέρ της δημοκρατίας μετά τις περσινές δόλιες προεδρικές εκλογές.

Πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν αεροπορικώς στο Μινσκ από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια φέρονται να βοηθούνται από τις αρχές της Λευκορωσίας να φτάσουν στα σύνορα με την ΕΕ. Οι προσπάθειες του μπλοκ να πατάξει αυτές τις πτήσεις είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Η Πολωνία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια λωρίδα πλάτους 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία, εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους να εργαστούν εκεί. Αυτό καθιστά δύσκολο να εξακριβωθεί τι συμβαίνει στη ζώνη, αλλά υπάρχουν πολλές διαδικτυακές αναφορές για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που κινούνται προς τα σύνορα.

«Η μεγαλύτερη μαζική απόπειρα παραβίασης των πολωνικών συνόρων μόλις ξεκίνησε», έγραψε στο Twitter ο Stanisław Żaryn, εκπρόσωπος του Πολωνού υπουργού Ειδικών Υπηρεσιών. Η κρατική επιτροπή συνόρων της Λευκορωσίας δήλωσε ότι μια μεγάλη ομάδα προσφύγων κινείται κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου προς τα πολωνικά σύνορα.

Το πρόβλημα για τους μετανάστες εντείνεται καθώς η Λευκορωσία, αρνείται να δεχθεί στο έδαφός της τους πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από την Πολωνία, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται μέσα στα δάση, χωρίς τρόφιμα και προμήθειες, ενώ έχουν αναφερθεί θάνατοι από υποθερμία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι πρόσφυγες εκδιώκονται από την Πολωνία, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Λευκορωσίας πυροβολούν στο αέρα για εκφοβισμό, ώστε να τους αποτρέψουν να προχωρήσουν.

Καταδικάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

Έκκληση στις αρχές της Λευκορωσίας να «συμμορφωθούν» με το διεθνές δίκαιο κάνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία.

Όπως ανακοίνωση η Φον Ντερ Λάιεν, τις επόμενες ημέρες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς «σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας».

«Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να κατανοήσουν ότι η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο μέσω μιας κυνικής εργαλειοποίησης των μεταναστών δεν θα τις βοηθήσει να επιτύχουν τους σκοπούς τους» σημείωσε.

Το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η Λευκορωσία συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες, κατηγορώντας την ότι «χρησιμοποιεί» το μεταναστευτικό, ωθώντας πρόσφυγες και μετανάστες προς τα σύνορα της Πολωνίας, που είναι μέλος τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ.

«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση. «Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

avgi.gr