Πληθωρισμός συνόδων!

by/ 0 Comments / 1 View / 21/03/2022

Μαρία Ψαρά

Με φόντο την ουκρανική κρίση, απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. εγκρίνουν τη συγκρότηση ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης ● Νέα τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας ● Επί ποδός για τις παράλληλες συνόδους κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ την Πέμπτη, με τη συμμετοχή Μπάιντεν ● Στο επίκεντρο των ζυμώσεων ένα Ταμείο Αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Tην έγκριση της ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών αναμένεται να δώσουν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» που είχε «κατεβάσει» ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής ενδεχομένως να συναντούσε πολλά εμπόδια μέχρι να «περάσει» από τους 27. Ωστόσο, αρχικά το φιάσκο της Δύσης στην εκκένωση της Καμπούλ και πλέον ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κάνουν την ιδέα του Ζ. Μπορέλ απόλυτα αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα βρεθούν από νωρίς το πρωί για να συζητήσουν τη ρεαλιστική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. υπό το πρίσμα των κυρώσεων, αλλά και του συντονισμού της Δύσης. Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Bujar Osmani, στο οποίο θα συμμετάσχουν και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επιπλέον για την κατάσταση στο Μάλι και θα έχουν επίσης ανταλλαγή απόψεων με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Νίνου Ποπέσκου, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ θα ακολουθήσει το διευρυμένο συμβούλιο με τη συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας. Με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα συνδεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ολέξιι Ρέσνικοφ, υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος θα τους μεταφέρει την εικόνα από τα μέτωπα της χώρας του.

Επί ποδός βρίσκονται ήδη οι Βρυξέλλες και για τις συνόδους κορυφής ΝΑΤΟ και Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη. Η παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην καρδιά της Ευρώπης, πέρα από συμβολική σημασία για την ενότητα της Δύσης, δίνει και μια αφορμή για την πρώτη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την αλλαγή στη στρατηγική της Συμμαχίας και της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές ιδέες βρίσκονται στο τραπέζι. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο μοιράστηκε μια ιδέα για το πώς να ενισχυθεί η υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, συζήτησαν για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία «για να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο ταμείο μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν το γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται πρόσβαση σε διεθνή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών βασικών αγαθών και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι σε θέση να εκδώσει ομόλογα στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ αποσύρονται οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Οπότε, πρότειναν ένα Ταμείο Αλληλεγγύης στην Ουκρανία που σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα προσφέρει ρευστότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των κυβερνητικών αρχών, τις εν εξελίξει αμυντικές προσπάθειες και την παροχή βασικών υπηρεσιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών (στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη) για την αντιμετώπιση της εμπόλεμης κατάστασης. Μακροπρόθεσμα, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας (υποδομές, δίκτυα, επιχειρήσεις), με σκοπό την οικονομική εδραίωση στη Δύση.

Σε ανάρτησή του χθες στο twitter, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. θα εξεταστεί μέσα σε λίγους μήνες, όπως είχε υποσχεθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η πρόεδρος της Κομισιόν.

efsyn.gr