Περιορισμούς σε ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε. επιβάλλουν οι Βρυξέλλες

by/ 0 Comments / 3 View / 02/02/2021

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην επιβολή αυστηρότερων κανόνων για την είσοδο στο έδαφος των χωρών-μελών της από ταξιδιώτες τρίτων χωρών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η Ε.Ε., έπειτα από συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών, ελεύθερα θα εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος μόνο οι πολίτες που προέρχονται από χώρες με πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων γενικά του κορονοϊού και σχεδόν κανένα από τις υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις.

Οι κανόνες δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και στις τρίτες χώρες στους πολίτες των οποίων επιβάλλονται περιορισμοί είνα και η Βρετανία.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τους περιορισμούς των μη αναγκαίων ταξιδιών, που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters:

Οι χώρες της Ε.Ε. εναθαρρύνονται να παρέχουν πρόσβαση χωρίς περιορισμούς, όπως η επιβολή αυστηρής καραντίνας, να γίνεται μόνο υπό αυστηρά κριτήρια.

Ο επισκέπτης θα πρέπει να προέρχεται από χώρες που δεν θα έχουν περισσότερα από 25 κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους για διάστημα 14 ημερών, ρυθμός μόλυνσης χαμηλότερος από αυτόν που υπάρχει στις χώρες της Ε.Ε.

Περιορισμοί σε ταξιδιώτες θα πρέπει να επιβάλλονται εκ νέου όταν οι χώρες προέλευσής τους παρουσιάζουν κρούσματα των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Η συμφωνία αφορά οδηγίες προς τα κράτη-μέλη, που θα μπορούν να λαμβάνουν αυτόνομα τις τελικές αποφάσεις για τους ελέγχους στα σύνορά τους.

Να σημειωθεί ότι ήδη κάποιες χώρες έχουν επιβάλει πολύ αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά τους και περιορισμούς στα ταξίδια πολιτών από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ε.Ε. έβαλε στη λίστα των χωρών στους πολίτες των οποίων επιβάλλονται περιορισμοί την Ιαπωνία, ενώ από το μέτρο, μέχρι στιγμής εξαιρούνται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Συγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη. Όσον αφορά την Κίνα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Efsyn.gr