«Παρών» στα λύματα Μιλάνου και Τορίνου ο κορονοϊός από τον Δεκέμβριο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Παρών» στα λύματα Μιλάνου και Τορίνου ο κορονοϊός από τον Δεκέμβριο / 9 View / 20/06/2020

Το γεγονός ότι ο SARS-Cov-2 βρισκόταν στην Ιταλία τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την εμφάνιση του πρώτου γνωστού κρούσματος στη χώρα δείχνει μελέτη σε 40 δείγματα λυμάτων που είχαν περισυλλεγεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου στις πόλεις Μιλάνο και Τορίνο. Την ίδια ώρα, η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία του γονιδιώματος του στελέχους του ιού που εμφανίστηκε τελευταία στο Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι είναι ευρωπαϊκής προέλευσης.

Σύμφωνα με μελέτη του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) στην Ιταλία, τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώθηκαν από δύο χωριστά εργαστήρια με δύο διαφορετικές μεθόδους, το RNA του SARS-Cov-2 -αυτό είναι το επιστημονικό όνομα του νέου κορονοϊού που προκαλεί την ασθένεια Covid-19- εντοπίστηκε σε δείγματα που προέρχονται από το Μιλάνο και το Τορίνο στις 18.12.2019. Επίσης, ίχνη του νέου κορονοϊού βρέθηκαν στα λύματα της Μπολόνια στις 29 Ιανουαρίου 2020. Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας διευκρινίζει ότι τα δείγματα από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2019 δεν έδειξαν ίχνη του ιού.

Στην Ιταλία το πρώτο κρούσμα Covid-19 καταγράφηκε επισήμως στις 20 Φεβρουαρίου, στην κωμόπολη Κοντόνιο, κοντά στο Μιλάνο.

Στην ανακοίνωση του ISS τονίζεται ότι «αυτή η μελέτη μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση της έναρξης της κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία και παρέχει συνεκτικές πληροφορίες σε σχέση με τις αναλύσεις που έγιναν στη Γαλλία επί δειγμάτων νοσηλευομένων ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο 2019».

Επίσης σημειώνει ότι ισπανική μελέτη εντόπισε το RNA του νέου κορονοϊού στα λύματα της Βαρκελώνης που είχαν περισυλλεγεί στα μέσα του Ιανουαρίου, «περίπου 40 ημέρες πριν από την καταγραφή του πρώτου εγχώριου κρούσματος» στην Ισπανία.

Η επιστήμονας του ISS, Λούκα Λουτσιντίνι, εξηγεί ότι αυτά τα «αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την παραδοχή που υπάρχει πλέον σε εθνικό επίπεδο για τη σημασία της παρακολούθησης του ιού στα δείγματα των λυμάτων και στην είσοδο των εγκαταστάσεων καθαρισμού» των υδάτων.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι ο εντοπισμός ιχνών του ιού «δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι βασικές αλυσίδες μετάδοσης ήταν ενεργές από τα πρώτα αυτά κρούσματα», αλλά ένα «δίκτυο παρακολούθησης στην ιταλική επικράτεια μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για τον έλεγχο της επιδημίας».

Από την πλευρά της, η Λουτσία Μποναντόνα, επίσης στέλεχος του ISS, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με την παρακολούθηση ιχνών του ιού στα λύματα σε τουριστικές περιοχές.

«Με βάση τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ετοιμαστούμε για την παρακολούθηση του συνόλου της επικράτειας στις εν δυνάμει πιο κρίσιμες περιόδους, το φθινόπωρο», επισήμανε.

Η ασθένεια, που προκάλεσε επισήμως 34.500 θανάτους στην Ιταλία, μοιάζει να είναι υπό έλεγχο πλέον, με λίγες δεκάδες θανάτους ημερησίως και μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, παρά τις δύο νέες εστίες κρουσμάτων που βρέθηκαν στη Ρώμη τις τελευταίες ημέρες.

«Ευρωπαϊκό στέλεχος του ιού εμφανίστηκε στο Πεκίνο»

Την ίδια ώρα, η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του γονιδιώματος του ιού που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Πεκίνο, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 180 κρούσματα του ιού, με επίκεντρο μια μεγάλη αγορά θαλασσινών και κρεάτων.

Σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους βάσει των προκαταρκτικών ελέγχων το γονιδίωμα του στελέχους που ευθύνεται για τη νέα εστία της επιδημίας στην πόλη δείχνει ότι έχει ευρωπαϊκή προέλευση. Τα στοιχεία του γονιδιώματος βασίζονται σε τρία δείγματα, δύο ανθρώπινα και ένα από το περιβάλλον, τα οποία συλλέχθηκαν στις 11 Ιουνίου, ημέρα που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Η Κίνα επισήμανε ότι υπέβαλε τα στοιχεία αυτά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Εθνικού Μικροβιολογικού Κέντρου Δεδομένων, τα στοιχεία του γονιδιώματος βασίζονται σε τρία δείγματα, δύο ανθρώπινα και ένα από το περιβάλλον, τα οποία συλλέχθηκαν στις 11 Ιουνίου.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των γονιδιακών και επιδημιολογικών ερευνών, ο ιός προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά είναι διαφορετικός από αυτόν που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι πιο παλιός από τον ιό που εξαπλώνεται τώρα στην Ευρώπη», εξήγησε ο Ζαν Γιονγκ αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Όπως εκτιμά σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ιός «μπορεί να κρυβόταν σε εισαγόμενα, κατεψυγμένα προϊόντα ή σε κάποιο σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, όπως η αγορά Σινφάντι, όπου το περιβάλλον δεν απολυμάνθηκε».

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας, Βου Ζουνγιού, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι το στέλεχος του Πεκίνου είναι παρόμοιο με αυτό της Ευρώπη, αν και είχε προσθέσει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεταδόθηκε από κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Όπως εξήγησε, τα στελέχη που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και τη Ρωσία προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη.