Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, μετά τη στήριξή του από τους ακροδεξιούς

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, μετά τη στήριξή του από τους ακροδεξιούς / 9 View / 07/02/2020

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η Άνγκελα Μέρκελ – της οποίας οι τοπικοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Κέμεριχ κόντρα στη βούληση της εθνικής ηγεσίας του κόμματος – καταδίκασε σήμερα την εκλογή του ως «ασυγχώρητη» και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να σταθεί.

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο κ. Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

«Οι δημοκράτες χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν την Βουλή», τόνισε ο κ. Κέμεριχ και δήλωσε εμφατικά ότι «συνεργασία με την AfD δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν δέχθηκε πιέσεις από τον αρχηγό του κόμματός του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να παραιτηθεί, ο κ. Κέμεριχ δήλωσε ότι «κανείς δεν πίεσε κανέναν», αλλά αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, οι αντιδράσεις των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η κατάσταση στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας. «Η AfD προσπάθησε χθες με ένα ύπουλο τρικ να βλάψει την δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τόμας Κέμεριχ και διευκρίνισε ότι βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επαφή με τον κ. Λίντνερ, αλλά την απόφαση την έλαβε μόνη της η οργάνωση της Θουριγγίας.

Κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει, αν η πρόταση του κόμματός του για διάλυση της Βουλής δεν υπερψηφιστεί, ο κ. Κέμεριχ εξήγησε ότι τότε θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Είχε προηγηθεί πάντως συνάντηση του κ. Κέμεριχ με τον Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην Ερφούρτη, προκειμένου, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, να τον ωθήσει σε παραίτηση.

Κρίση και στο FDP

Ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του θα θέσει αύριο στο Προεδρείο του κόμματός του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, όπως δήλωσε ο ίδιος το απόγευμα από την Ερφούρτη.

Το Προεδρείο του FDP θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της εκλογής του Πρωθυπουργού της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ με την στήριξη και της ακροδεξιάς και η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο κ. Λίντνερ πάντως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Κέμεριχ, ο οποίος λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Εσωκομματικά προβλήματα όμως αντιμετωπίζει μετά τους χειρισμούς της στο θέμα και η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Νεολαία του CDU αλλά και η «Οικονομική Πτέρυγα» του κόμματος έκαναν σήμερα λόγο για «λάθη της ηγεσίας» στο θέμα της Θουριγγίας: «Όταν πανηγυρίζουν οι εξτρεμιστές, τότε δεν είναι μια καλή μέρα για την Θουριγγία και άρα και για την Γερμανία», δήλωσε ο αρχηγός της Νεολαίας Τίλμαν Κουμπάν, ενώ ο επικεφαλής της «Οικονομικής Πτέρυγας» Κάρστεν Λίνεμαν δήλωσε ότι «μια συνεργασία με τα ακραία κόμματα δεν επιτρέπεται να αποτελεί καν επιλογή».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press