Παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Γερμανία;

by/ 0 Comments / 10 View / 04/02/2021

Πιθανή συνεργασία εξετάστηκε ήδη σε «εμπιστευτικές» συζητήσεις με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία IDT Biologika. Βασική προϋπόθεση η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ.

Η έλλειψη εμβολίων φαίνεται πως οδηγεί τη διεθνή κοινότητα στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών ψυχροπολεμικού τύπου. Μετά την κάμψη πρώτων ενδοιασμών από την πλευρά της ΕΕ και της εκπεφρασμένης δια της καγκελαρίου ετοιμότητας της Γερμανίας να συμπεριλάβει στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα κάθε εμβόλιο που πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, ανοίγει ο δρόμος για συμπράξεις στην παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Αφορμή μελέτη που δημοσίευσε το φημισμένο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet, που αποδεικνύει υψηλή αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,6% στην τελευταία κλινική δοκιμασία του εμβολίου και καλή ανταπόκριση από τους εθελοντές.

«Εμπιστευτικές συνομιλίες με την IDT Biologika»

Κατόπιν όλων αυτών υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία της Ρωσίας με γερμανική φαρμακευτική συνεργασία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Υγείας «η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία του Sputnik V ενδιαφέρεται για έναν εταίρο, με τον οποίο να συνεργαστεί για πιθανή κοινή παραγωγή. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε επαφή με την φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την πόλη Ντεσάου». Κατά τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν τα δεδομένα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Σπαν το εμβόλιο έχει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα, γιατί περιέχει διαφορετικό αδενοϊό στην πρώτη και διαφορετικό στη δεύτερη δόση, που κάνει την παραγωγή «πιο πολύπλοκη». Πάντως η ρωσική πλευρά «εξέφρασε την παράκληση» για το εάν υπάρχουν στη Γερμανία ή την Ευρώπη δυνατότητες συμπαραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο το Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλέγια και το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF, που συγχρηματοδότησε την παρασκευή, απεύθυνθηκαν στην εταιρεία IDT Biologika. Περιεχόμενο ή λεπτομέρειες από τις «εμπιστευτικού τύπου συνομιλίες» δεν είναι γνωστές, όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Εκείνο όμως που είναι γνωστό είναι ότι η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη ενός άλλου δικού της εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά βρίσκεται μόλις στην πρώτη κλινική φάση, με αποτελέσματα που δεν την ικανοποιούν μέχρι τώρα. Θετικά μηνύματα για το ρωσικό εμβόλιο και από τον επικεφαλής της Μόνιμης Εμβολιαστικής Επιτροπής STIKO του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Μιλώντας στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία ανέφερε ότι θεωρεί πιθανή την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επί τη βάσει δεδομένων που έχει ήδη καταθέσει σύμφωνα με ρωσικές πηγές. «Θα ήμουν ευτυχής, εάν μέσω του Sputnik V εμπλουτίζαμε το εμβολιαστικό μας portfolio». Μάλιστα στη συνέντευξη υπογράμμισε ότι η έγκριση του εμβολίου από τις ρωσικές αρχές ακολουθεί την ίδια διαδικασία με αυτήν της ΕΕ.

DW.com