Παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στη Γαλλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στη Γαλλία / 7 View / 03/07/2020

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και η κυβέρνησή του, καθώς επίκειται αλλαγή της τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν ο Φιλίπ θα αντικατασταθεί ή θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. «Ο κ. Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έκανε αποδεκτή. Διαβεβαιώνει ότι με τα μέλη της κυβέρνησης θα χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την υπόδειξη της νέας κυβέρνησης» αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση της Προεδρίας.

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Εχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στον επαρχιακό Τύπο. «Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες» τονίζει.

«Ένας νέος πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες», είπε αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, αν και σύμφωνα με τη Le Monde, αυτός δεν πρόκειται να είναι ο Εντουάρ Φιλίπ. 

Ο Φιλίπ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2017 όταν το κόμμα του Μακρόν ήρθε στην εξουσία, εξελέγη στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας δήμαρχος της Χάβρης, το δημοτικό συμβούλιο της οποίας θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο για να εκλέξει τον νέο επικεφαλής του Δήμου.

Ο πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τα δύο εναπομείναντα έτη της θητείας του, κατά τα οποία θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία επλήγη σφοδρά από την κρίση του κορονοϊού.

Ο ανασχηματισμός έρχεται λίγες ημέρες μετά το «πράσινο κύμα» στις τοπικές εκλογές, στις οποίες το κεντρώο κόμμα του Μακρόν ηττήθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας και απέτυχε να εγκαθιδρυθεί σε εθνικό επίπεδο. Ο ανασχηματισμός ήταν προγραμματισμένος πριν γίνουν οι εκλογές, καθώς η κυβέρνηση του Μακρόν αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια και έχει δεχθεί έντονη κριτική κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να εργαστεί εντατικά το Σαββατοκύριακο, γράφει η Figaro, για να ανακοινωθεί- ιδεατά- την Τετάρτη 8 Ιουλίου η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Δυο θα είναι οι δυσκολίες- αναφέρεται στο ρεπορτάζ: να επιλεγεί μια ομάδα που θα σεβαστεί τις νέες πολιτικές του προτεραιότητες και οι υποψήφιοι να περάσουν τον έλεγχο της Επιτροπής για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, το «νέο μονοπάτι» που θέλει να ακολουθήσει θα δίνει προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας, στον σχεδιασμό του μέλλοντος για τη νεολαία και τη διασφάλιση των ηλικιωμένων.

Από την αρχή της πενταετούς θητείας της κυβέρνησης 17 υπουργοί έχουν είτε παραιτηθεί (13) είτε απομακρυνθεί, αλλά ο Εντουάρ Φιλίπ πάντα αναλάμβανε τα ηνία.

Πηγή: Associated Press, Euronews