Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα – Κλείσιμο συνόρων αν αυξηθούν τα κρούσματα

by/ 0 Comments / 0 View / 25/06/2021

Σε πανευρωπαϊκό «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η μετάλλαξη Δέλτα -γνωστή και ως ινδική παραλλαγή- του κορωνοϊοϋ, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής.

Στο πλαίσιο αυτό επί τάπητος βρέθηκε πιθανή ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις.

Έτσι σε περίπτωση σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την COVID-19, «θα διευκολύνουν τις ασφαλείς μετακινήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Ικανοπόηση για τους εμβολιασμούς
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid 19 «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών».

Παράλληλα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν ότι τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να ανοίξουν ξανά με προσοχή, ενώ επαίνεσαν την υιοθέτηση του πιστοποιητικού COVID-19 πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, με πολλούς να ζητούν τη συνεκτική εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ένωση.

Προειδοποιήσεις στη Βρετανία
Η Γερμανία, με την στήριξη της Γαλλίας, προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μεταλλαγή «Δέλτα», ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Δηλαδή, τα μεσογειακά κράτη θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιτάχυνση των εμβολιασμών καλεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορωνοϊού θα κυριαρχήσει ανά την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου με «όχημα» τους νέους. Ήδη «καλπάζει» σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται στη Γαλλία, καθώς και τοπικές εξάρσεις στη Γερμανία.

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες
Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτιμά το ECDC.

«Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού» προειδοποίησε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

cnn.gr