Πάλι πέρασε του «Βορρά» για την ενεργειακή κρίση

by/ 0 Comments / 0 View / 03/12/2021

Μαρία Ψαρά

Σε ανταλλαγή απόψεων περιορίστηκε το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ● Απέναντι στην πρόταση πέντε χωρών του Νότου (και της Ελλάδας) για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, εννέα χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση στο σύστημα διαμόρφωσης των χονδρικών τιμών ρεύματος.

Oλο υποσχέσεις, αλλά… μηδέν στο πηλίκο τελικά! Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συναντήθηκαν χθες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αύξηση των τιμών της ενέργειας στις Βρυξέλλες. Πέρα όμως από την επαναβεβαίωση του «χάσματος» Βορρά-Νότου, αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Οι υπουργοί αποτίμησαν επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τις προτάσεις της δέσμης μέτρων «Fit for 55».

«Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έρχεται να καταδείξει τη σημασία μιας κλιματικά ουδέτερης και ενεργειακά ανεξάρτητης Ευρώπης. Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσουμε στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση προς την κατεύθυνση της ροής περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα και των πλήρως διασυνδεδεμένων ενεργειακών συστημάτων», δήλωσε μετά το τέλος του Συμβουλίου ο Γέρνεϊ Βρτόβεκ, υπουργός Υποδομών της προεδρεύουσας Σλοβενίας.

«Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν πληγεί περισσότερο από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών μέσω μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Αυτά έχουν επιτύχει καλά αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας και την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών. Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν επίσης ότι η εργαλειοθήκη της Επιτροπής αποτελεί κατάλληλο πλαίσιο για την εφαρμογή μέτρων σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, οι υπουργοί απλώς αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας και τα πιθανά μέτρα μετριασμού σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης που προσέφερε η Κομισιόν. Αυτή η διόλου παραγωγική ανταλλαγή απόψεων έδωσε την ευκαιρία καταγραφής, για ακόμη μία φορά, των δυο «μετώπων» Νότου-Βορρά που διαμορφώνονται και συγκρούονται γύρω από το ζήτημα της χρηματιστηριακά οργανωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας:

■ Από τη μια πλευρά βρέθηκε η κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση αγοράς που υπέβαλαν οι υπουργοί Ενέργειας Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδα και Ρουμανίας, με στόχο η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής. Τα πέντε κράτη-μέλη ζητούν επίσης να γίνουν παρεμβάσεις για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά φυσικού αερίου, επαναφέροντας την πρόταση σύστασης ενός κεντρικού μηχανισμού για την προμήθειά του, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση.

■ Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, η Δανία και ακόμη επτά χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Ολλανδία) αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο όνομα του κινδύνου να αυξηθεί το κόστος της προσθήκης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα μακροπρόθεσμα. Σε κοινή δήλωσή τους οι εννέα χώρες προέτρεψαν την Ε.Ε. να εμμείνει στον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανένα μέτρο που θα αντιπροσώπευε μια απόκλιση από τις ανταγωνιστικές αρχές του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», αναφέρει η δήλωση των εννέα χωρών.

Οι απόψεις καταγράφηκαν, αλλά πρακτικά επικράτησε η επιμονή των «Βορείων» να μην αλλάξει τίποτα.

Στη σύνοδο των υπουργών ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ACER) παρουσίασε τα κυριότερα σημεία της προκαταρκτικής του έκθεσης σχετικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και τον τρέχοντα σχεδιασμό της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου. Ομως, η τελική έκθεσή του αναμένεται τον Απρίλιο του 2022. Μέχρι τότε η απραξία της Ε.Ε. θα συνεχίσει να παγώνει τους Ευρωπαίους.

Οι υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν, επίσης, την αναθεώρηση των οδηγιών για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους που προβλέπονται στη δέσμη «Fit for 55».

«Είναι σαφές ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής μετάβασης και ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να ενταθούν. Ταυτόχρονα, η μετατροπή αυτών των κοινών στόχων σε φιλόδοξους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποτελεί μείζονα πρόκληση σε ένα ενεργειακό σύστημα που υφίσταται δυναμική και θεμελιώδη αναδιάρθρωση. Η ευελιξία στην επίτευξη των φιλοδοξιών είναι το κλειδί», είπε η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

efsyn.gr