Ο P. Sanchez επανέρχεται στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο P. Sanchez επανέρχεται στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας / 32 View / 22/05/2017

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Pedro Sanchez είναι ο νικητής της σημερινής ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ηγέτη του κόμματος.

Έπειτα από την καταμέτρηση του 85% των ψήφων, ο Pedro Sanchez εξασφαλίζει το 49,6% των ψήφων των υποστηρικτών του PSOE, έναντι 40,3% της αντιπάλου του Suzana Diaz και 10,1% του τρίτου υποψηφίου, του Βάσκου Patsy Lopez.

Πολιτικός σεισμός από την εκλογή P. Sanchez – Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ο Σάντσεθ, ο αρχηγός, τον οποίο το κατεστημένο των «βαρόνων» του κόμματος, προόριζε για μία απλή παρένθεση και τον οποίο, όπως τονίζει η εφημερίδα El Público «ήθελε να θάψει πολλές φορές», για μία φορά ακόμη επιβεβαίωσε πως είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. «Το σάλπισμά του στις βάσεις του κόμματος απέναντι στους ‘ευγενείς’, και ιδίως η στάση του ενάντια στην αποχή των Σοσιαλιστών στη Βουλή που επέτρεψε τον σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, βρήκε μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με την έκκληση της Ντίαθ, που του προσάπτει την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία του PSOE και διαρκώς τον σκιαγραφούσε ως ηγέτη με συνεχώς ασταθείς ιδέες και πολύ κοντινές σε αυτές των Podemos», τονίζει η ίδια εφημερίδα, που τιτλοφορεί το άρθρο της «Πολιτικές αναταράξεις από τη νίκη του Σάντσεθ».

Όπως επιπλέον τονίζει η εφημερίδα El Periodico de Catalunya, οι βάσεις του κόμματος «που το 2014 ήσαν ευεπίφορες στην επιρροή της ηγεσίας του κόμματος, τούτη τη φορά επέλεξαν την ανταρσία (δική της υπογράμμιση), ψηφίζοντας υπέρ του υποψηφίου της ρήξης. Μόνο που και τότε, όπως και τώρα, επέλεξαν τον ίδιον υποψήφιο: τον Πέδρο Σάντσεθ». «Ο Πέδρο Σάντσεθ σαρώνει με όλους εναντίον του», τονίζει στον τίτλο της η εφημερίδα.

«Η επανάσταση της βάσης» είναι ο τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα El Mundo, υπογραμμίζοντας με τη σειρά της πως «η βάση επιβλήθηκε των μηχανισμών. Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, τα μαχητικά στελέχη του PSOE είπαν όχι την Κυριακή στην παλιά φρουρά, όχι στην Σουσάνα Ντίαθ, όχι στο ‘PSOE όπως πάντα» την παλιννόστηση του οποίου η ίδια επαγγελλόταν». Η εφημερίδα αναφέρεται στα δέκα πρώτα μέτρα που αμέσως προτίθεται να εφαρμόσει ο Σάντσεθ, και προβλέπουν σκληρή αντιπολίτευση στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ραχόι έως να προκαλέσει την παραίτησή του, αναμόρφωση της δομής του κόμματος με την αποδυνάμωση των «βαρονιών» της περιφέρειας που ‘λύνουν και δένουν’ στην ηγεσία, αλλά προκρίνοντας συνάμα και την ενότητα του PSOE, και κυρίως το άνοιγμα του κόμματος σε προοδευτικές συμμαχίες, όπως και την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Ο Σάντσεθ επικρατεί της Ντίαθ και ανοίγει μία περίοδο αβεβαιότητας στο PSOE και στη Βουλή», τονίζει στον τίτλο της η εφημερίδα La Vanguardia, επισημαίνοντας πως «με τον θρίαμβο του Σάντσεθ ενδέχεται να περιπλακούν τα πράγματα εντός του PSOE, αλλά και στην πολιτική ζωή της Ισπανίας. Η ανανέωση των Σοσιαλιστών θα συγκεκριμενοποιηθεί στο συνέδριο του κόμματος, που αναμένεται να διοργανωθεί στα μέσα Ιουνίου. Ένα συνέδριο που αναμένεται να είναι ακόμη πιο θερμό, εάν ο Σάντσεθ βρεθεί αντιμέτωπος με έναν κομματικό μηχανισμό που ουδέποτε τον θέλησε. Θα μπορέσει ο αναγεννημένος από τις στάχτες του Σάντσεθ να επιβάλει το πρόγραμμα και την ομάδα του; Τι θα γίνει στα περιφερειακά συνέδρια που θα γίνουν αργότερα; Θα κατορθώσει η επάνοδος του Σάντσεθ να συμβάλει στην ανάδειξη νέων βαρονιών;»

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η El Pais, υποδέχθηκε με πιο συγκρατημένο τρόπο τα γεγονότα, στεκόμενη ιδιαίτερα στην ήττα της Ντίαθ και προτάσσει τις δηλώσεις όλων των υποψηφίων για την ανάγκη ενότητας του κόμματος. «Όμως πολλά μένουν ακόμη να γίνουν στο πεδίο της ενοποίησης και του σεβασμού προς το πρόσωπο του νικητή. Οι πληγές που άνοιξαν είναι πολύ βαθιές και (…), αμφότεροι (Ντίαθ και Σάντσεθ) χρησιμοποίησαν στο έπακρο το γεγονός ότι, πέρα από τα προγράμματά τους, είναι και οι ίδιοι τόσο διαφορετικοί. Ο Σάντσεθ προσήψε στη Ντίαθ την ευθύνη για την κυβέρνηση Ραχόι εξαιτίας της αποχής που αποφάσισαν οι Σοσιαλιστές και οι υποστηρικτές του το απέδωσαν στη δεξιά στροφή του κόμματος, τώρα και στο μέλλον. Με τον Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία της οργάνωσης και του πεπρωμένου του κόμματος, η εκλογική πτώση του PSOE δεν φαίνεται να σταματά. Οι δύο ήττες του απέναντι στον Ραχόι στις δύο προηγούμενες συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτέλεσαν τον άξονα πάνω στον οποίο περιστράφηκε η υποψηφιότητα της Ντίαθ, η οποία επιπλέον του επέρριπτε ευθύνη για τον διχασμό του κόμματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ