Ο Σάντσεθ παρατείνει το lockdown στην Ισπανία μέχρι τις 21 Ιουνίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Σάντσεθ παρατείνει το lockdown στην Ισπανία μέχρι τις 21 Ιουνίου / 6 View / 01/06/2020

Μια τελευταία παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, διάρκειας δύο εβδομάδων, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από το κοινοβούλιο της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα (Κυριακή).

Ο Σάντσεθ ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται άλλες 15 ημέρες εφαρμογής του lockdown (δηλαδή να παραμείνει σε εφαρμογή μέχρι τις 21 Ιουνίου) προκειμένου η Ισπανία «να τελειώσει με την πανδημία μια για πάντα».

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «έχουμε σχεδόν καθορίσει τι σκοπεύουμε να κάνουμε» και εξέφρασε την ανακούφισή του επειδή ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα είχε πέσει δραματικά.

Σημειώνεται πως όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των θανάτων της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 4 το Σάββατο φτάνοντας στους 27.125, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων COVID-19 αυξήθηκε κατά 271, αγγίζοντας συνολικά τις 239.228.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, από τις 21 Ιουνίου θα τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στις περιοχές τους. Από την 1η Ιουλίου, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Μαρτίου, η οποία ισοδυναμούσε με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς οι πολίτες μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα, να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή για εργασία όταν δεν μπορούσαν να δουλέψουν από το σπίτι. Τα παιδιά αρχικά ήταν περιορισμένα μέσα στα σπίτια τους, για όλη την ημέρα. Στη συνέχεια, η χώρα προχώρησε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία ακόμα είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται τέλος πως παρά την αντίθεση στην τελευταία παράταση της καραντίνας από κόμματα της δεξιάς και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον λόγο αυτόν σε όλη τη χώρα, ο Σάντσεθ ήρθε σε συμφωνία με το αυτονομιστικό καταλανικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), το οποίο θα του εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται θα καταφέρει να περάσει το μέτρο στη Βουλή.