Ο Ντούντα νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ντούντα νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία / 8 View / 14/07/2020

O εθνικολαϊκιστής Αντρέι Ντούντα παραμένει πρόεδρος της Πολωνίας, καθώς επικράτησε του φιλελεύθερου Ραφάλ Τρζασκόφσκι στον χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών. Με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων ο νυν πρόεδρος προηγείται με μικρή διαφορά συγκεντρώνοντας το 51,2% ενώ ο αντίπαλός του 48,79% των ψήφων.

 

powered by Rubicon Project

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς, αλλά δεν αναμένεται να ανατραπεί η νίκη του Ντούντα που έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερους ψήφους.

 

Κατά την σκληρή προεκλογική μάχη τις τελευταίες εβδομάδες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και η καθολική εκκλησία κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τον νυν πρόεδρο, ο οποίος στράφηκε δεξιότερα για να κερδίσει ψηφοφόρους.

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντούντα χαρακτήρισε το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ ως «ιδεολογία πιο επικίνδυνη από τον κομμουνισμό» με το κόμμα του να υποστηρίζει πως τα δικαίωματά τους απειλούν την πολωνική ταυτότητα. Αντίθετα, ο Τρζασκόφσκι, ως δήμαρχος της Βαρσοβίας, υπέγραψε μια δήλωση ανεκτικότητας για ΛΟΑΤΚΙ άτομα προκαλώντας αντιδράσεις.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγγείλει τη ρητορική και τη στάση κατά των ομοφυλοφίλων, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν την άρνηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε όσους δήμους της χώρας δήλωσαν «απαλλαγμένες από ΛΟΑΤ».

 

Η εκστρατεία του Ντούντα στοχοποίησε επίσης τον Τρζασκόφσκι ως κάποιον που θα ξεπουλούσε τα συμφέροντα των πολωνικών οικογενειών, σε μια χώρα όπου υπήρχε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης πριν αποδεκατιστεί από το Ολοκαύτωμα των ναζί.