Ο Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον συντηρητικό Εντουάρ Φιλίπ- Αντίδραση των Μελανσόν-Καμπαντελίς

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον συντηρητικό Εντουάρ Φιλίπ- Αντίδραση των Μελανσόν-Καμπαντελίς / 10 View / 16/05/2017

Ο νέος κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα στη θέση του πρωθυπουργού τον συντηρητικό Εντουάρ Φιλίπ. Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, 46 ετών, είναι βουλευτής, δήμαρχος της Χάβρης και στενός συνεργάτης του συντηρητικού Αλέν Ζιπέ. Ανηκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Το Ρόιτερς σημειώνει πως θα αποτελέσει αντίβαρο στους πρώην σοσιαλιστές βουλευτές που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Μακρόν.

Για ριψοκίνδυνο «ζευγάρωμα» Μακρόν-Φιλίπ μιλά ο Μελανσόν

Σκληρή κριτική στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ασκεί ο Ζαν-Λικ Μελανσόν αναφορικά με την απόφασή του να διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τον συντηρητικό Εντουάρ Φιλίπ.

Ο υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» στις προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ότι «η δεξιά προσαρτήθηκε» από το κίνημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και επανέλαβε, για άλλη μια φορά, την έκκλησή του για μια «απαραίτητη συγκατοίκηση»με την αριστερά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Κάνοντας λόγο για ένα «ριψοκίνδυνο ζευγάρωμα», ο Μελανσόν ζήτησε από τους Γάλλους «να μην δώσουν πλήρεις εξουσίες στον Μακρόν και τον πρωθυπουργό του» στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Είναι απαραίτητη η συγκατοίκηση. Πρέπει να σχηματίσουμε μια πλειοψηφία διαφορετική από εκείνη του πρωθυπουργού, του συνονθυλεύματός του, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια συνεπή πολιτική δράση που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές, δημοκρατικές και οικολογικές προσδοκίες του λαού μας», εξήγησε.

«Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε επικεφαλής όλης της παραδοσιακής πολιτικής τάξης της χώρας μας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη απορροφηθεί δεδομένου ότι κατά δεκάδες οι αιρετοί του και οι υπόψηφιοί του ζήτησαν τη στήριξη του Μακρόν και πολλοί από αυτούς αναμένουν να εκλεγούν για να ενταχθούν» στο κίνημά του.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, ο Μελανσόν έκρινε ότι «τους εγκατέλειψαν, οι ηγέτες τους λιποτάκτησαν όλοι».

«Με έναν πρωθυπουργό της Δεξιάς, το κοινοβούλιο έχει ανάγκη την Αριστερά» δήλωσε ο επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε σήμερα ότι μετά τον διορισμό του αναπληρωτή δημάρχου της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ, που προέρχεται από τους κόλπους της κεντροδεξιάς, στην θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, το κοινοβούλιο έχει «ανάγκη την Αριστερά».

«Τώρα είναι πλέον σαφές: με έναν πρωθυπουργό της Δεξιάς, η Εθνοσυνέλευση έχει ανάγκη την Αριστερά» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Καμπαντελίς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, εξέφρασε την εκτίμηση σε ένα δελτίο τύπου ότι η θητεία του νέου προέδρου ξεκινά με «ένα πισωγύρισμα». Επιπλέον, προέβλεψε:

«Οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν τον προσανατολισμό και τις πολιτικές» που θα ακολουθήσουμε.

«Με τον Εντουάρ Φιλίπ, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε την επιλογή ενός συντηρητικού πρωθυπουργού που έως σήμερα δεν είχε ποτέ διατυπώσει την πρόθεσή του να υποστηρίξει το σχέδιο του κόμματος “Εμπρός”», υπογράμμισε.

«…Ο Εντουάρ Φιλίπ είναι ένας κοινοβουλευτικός και ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων που δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ από την ακραία αντίθεση της δεξιάς επί θεμάτων για τα οποία θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των προοδευτικών» δυνάμεων, συνέχισε ο Φορ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn