Ουγγαρία και Πολωνία έκαναν πράξη τις απειλές τους για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ουγγαρία και Πολωνία έκαναν πράξη τις απειλές τους για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. / 4 View / 16/11/2020

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών-μελών για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., οι δυο χώρες έθεσαν βέτο, μπλοκάροντας τη χρηματοδότηση εν μέσω πανδημίας, απαιτώντας να διαγραφεί ο όρος που προβλέπει ότι η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου – από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.

Όπως είπε ο πρεσβευτής της Γερμανίας που προεδρεύει της Ένωσης, οι πρεσβευτές κατάφεραν μεν να ψηφίσουν αυτό το συγκεκριμένο σημείο της συμφωνίας για το κράτος δικαίου, καθώς η έγκρισή του απαιτούσε μόνο ειδική πλειοψηφία, δηλαδή έπρεπε να υπερψηφίσει το 55% των χωρών μελών, που εκπροσωπεί το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Όταν όμως ακολούθησε η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 1,1 τρισ. ευρώ και των 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που για να εγκριθεί χρειάζεται ομοφωνία, «δυο χώρες εξέφρασαν ενδοιασμούς».

Το σχέδιο που συζητήθηκε σήμερα αποτελούσε τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί μεταξύ του Συμβουλίου Κορυφής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συναίνεση του οποίου είναι απαραίτητη.

Efsyn.gr