Ολάντ: Η δημοκρατία είναι πιο δυνατή από τη βαρβαρότητα

by/ 0 Comments / 81 View / 09/09/2016

«Δεν θα θυσιάσουμε τις πολιτικές ελευθερίες στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας» διακήρυξε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισημαίνοντας πως ο κοσμικός χαρακτήρας του γαλλικού κράτους δεν είναι ασύμβατος με τη θρησκεία.

Μιλώντας σε φόρουμ στο Παρίσι με θέμα “Η δημοκρατία αντιμέτωπη με την τρομοκρατία” ο Ολάντ τόνισε χαρακτηριστικά: “H δημοκρατία είναι δυνατότερη από τη βαρβαρότητα, η οποία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον μας”. Σε μια έμμεση αναφορά του στην έντονη αντιπαράθεση που προκάλεσε το καλοκαίρι η απαγόρευση του μπουρκίνι στις γαλλικές παραλίες ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανέφερε: «Τίποτε στην ιδέα της κοσμικότητας του κράτους δεν αντιτίθεται στην άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων του μουσουλμάνων στη Γαλλία, αρκεί να υπάρχει σεβασμό στη νομιμότητα».

Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η κοσμικότητα δεν αποτελεί «κρατική θρησκεία» που καταφέρεται εναντίον άλλων θρησκειών.

Το κράτος, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, εγγυάται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον Θεό, αρκεί οι απόψεις του και τα αποτελέσματά τους να μην διασαλεύουν τη δημόσια τάξη.

Μπορεί το Ισλάμ να συνυπάρξει με το κοσμικό γαλλικό κράτος, όπως ο χριστιανισμός και ο ιουδαϊσμός, αναρωτήθηκε ο κ. Ολάντ. «Η απάντησή μου είναι ναι, σίγουρα», είπε.