Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι / 13 View / 11/06/2019

Η Επιτροπή 1922 των Τόρις ανακοίνωσε τους 10 υποψηφίους που πήραν το χρίσμα για την κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τη Μέι.

Επίσης στη λίστα είναι οι Τζέρεμι Χαντ, Ντόμινικ Ράαμπ, Έσθερ ΜακΒί και Ματ Χάνκοκ, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τις εκστρατείες τους πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον
  • Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ
  • Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ
  • Ο πρώην υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ
  • Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ
  • Ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ
  • Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ
  • Η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒί
  • Η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ
  • Ο συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ

Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας θα γίνει από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Πέμπτη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, οι οποίοι θα τεθούν προς εκλογή από τα μέλη του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέι παραιτήθηκε επισήμως από αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Πέμπτη 13 Ιουνίου

Πρώτος γύρος ψηφοφορίας. Οι 313 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα ψηφίσουν μεταξύ των υποψηφίων και όσοι λάβουν ποσοστό μικρότερο του 5% των ψήφων θα εγκαταλείψουν την κούρσα. Αν όλοι περάσουν αυτό το κατώφλι, τότε την κούρσα θα εγκαταλείψει αυτός που θα λάβει το μικρότερο αριθμό ψήφων.

Τρίτη 18 Ιουνίου

Δεύτερος γύρος. Αυτός που θα λάβει τις λιγότερες ψήφους μεταξύ των βουλευτών ή όποιος λάβει ποσοστό μικρότερο του 10%, εγκαταλείπει την κούρσα.

19 και 20 Ιουνίου

Θα πραγματοποιηθούν, αν κριθεί αναγκαίο νέοι εκλογικοί γύροι, έως ότου μείνουν δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία. Οι δύο επικρατέστεροι θα τεθούν σε ψηφοφορία, η οποία θα γίνει με επιστολική ψήφο από όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 160.000.

Η εβδομάδα της 22ας Ιουλίου

Εκείνες τις ημέρες θα ανακοινωθεί ο νικητής της κούρσας διαδοχής, ο οποίος θα οριστεί και πρωθυπουργός και θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

πηγή: efsyn