Οι «προϋποθέσεις» της Ε.Ε. για βοήθεια του πληθυσμού του Αφγανιστάν

by/ 0 Comments / 9 View / 04/09/2021

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συνεργασία με το καθεστώς των Ταλιμπάν ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν, συμφώνησαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στη Σλοβενία, χωρίς να καταστήσουν σαφές τι θα κάνουν εάν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές τους.

«Για να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, θα χρειαστεί να συζητάμε με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν», συνόψισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Ταλιμπάν θα πρέπει πριν απ’ όλα να εγγυηθούν πως το Αφγανιστάν δεν θα φιλοξενεί τρομοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις σε άλλες χώρες, όπως στο παρελθόν, αν θέλουν διμερή συνεργασία, τόνισε.

Το νέο καθεστώς θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών, και την ελευθερία του Τύπου, να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, να επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια· και να αφήσει τους ξένους πολίτες και τους πιο ευάλωτους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε..

Η συνεργασία «θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων», επέμεινε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ορισμένοι θα πουν ‘μα οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να τις εκπληρώσουν’. Ας το δούμε», συμπλήρωσε.

Αυτός ο «επιχειρησιακός διάλογος» και η συνεργασία με τους Ταλιμπάν δεν συνεπάγεται αναγνώριση του καθεστώτος τους, σημείωσε ο Ισπανός.

«Καμία δόση μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα της συνεργασίας»

Η Ένωση, από τους μείζονες χορηγούς βοήθειας στο Αφγανιστάν, τόσο αναπτυξιακής όσο και ανθρωπιστικής, δεν έχει πλέον τρόπο να ασκήσει πίεση στη χώρα της κεντρικής Ασίας μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου, καθώς αποχωρούσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO που απέμεναν.

Ο Μπορέλ έχει καταστήσει σαφές πως δεν καταβληθεί καμία δόση της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας στο Αφγανιστάν που προβλεπόταν για το διάστημα 2021-2025, η οποία θα ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ, αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα η εικόνα όσον αφορά τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ.

Για να επιτευχθεί η ασφαλής αποχώρηση των ανθρώπων που μένει να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν, οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν να αποκτήσουν ξανά «μια παρουσία» στην Καμπούλ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα το επιτρέπουν «οι συνθήκες ασφαλείας».

Αν η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη, «θα πηγαίνουμε στη Ντόχα», την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου εδρεύει πολιτική αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο Μπορέλ. Σε κάθε περίπτωση, «δεν πρόκειται να ανοίξουμε ξανά αντιπροσωπεία ούτε να εγκαταστήσουμε κάποιον επικεφαλής της αντιπροσωπείας σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», συμπλήρωσε.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν όλοι εγκαταλείψει το Αφγανιστάν: μετέβησαν σε γειτονικά κράτη ή επαναπατρίστηκαν. Ωστόσο η Ε.Ε. ανησυχεί πως η διπλωματική απουσία της θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν και το Κατάρ, οι πρεσβείες των οποίων παραμένουν ανοικτές.

«Περιφερειακή πολιτική πλατφόρμα» για τις γειτονικές χώρες

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να συνεχιστεί, μέσω μιας «περιφερειακής πολιτικής πλατφόρμας» η συνεργασία με χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν.

Την Τρίτη, στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, οι «27» δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τις χώρες της περιοχής που υποδέχονται πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Το Πακιστάν και το Ιράν έχουν υποδεχθεί τους περισσότερους Αφγανούς πρόσφυγες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Ουζμπεκιστάν, στο Τατζικιστάν, στο Πακιστάν και στο Κατάρ. Τόνισε πως η Ρώμη σκοπεύει να βοηθήσει τις χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές.

«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μαζική έξοδο προς την Ευρώπη, την οποία πρέπει να αποφύγουμε», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ