Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / 24 View / 15/11/2017

Οι αποκαλύψεις για τις offshore των πολυεθνικών και της οικονομικής ελίτ του πλανήτη έφτασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει το νέο σκάνδαλο και τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροαποφυγής. Οι τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε το 2016 η οποία δημιουργήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο των Panama Papers (PANA committee) θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

Η νέα έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια σε φορολογικά θέματα γίνεται μετά τις νέες αποκαλύψεις, γνωστές ως Paradise Papers, για τη διαδεδομένη χρήση εξωχώριων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας από εταιρίες και οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες. Μέχρι στιγμής, έχει επιτευχθεί μόνο μικρή πρόοδος κυρίως λόγω του σκεπτικισμού που επικρατεί σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα φορολογικά, Πιερ Μοσκοβισί, ζήτησε σήμερα να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυστηρότερους κανόνες για δικηγόρους, τραπεζίτες και άλλους συμβούλους που βοηθούν τις εταιρίες να βρίσκουν τρόπους προκειμένου να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στην εισήγηση του: “Τα κράτη μέλη να επωμιστούν τις ευθύνες τους λαμβάνοντας μέτρα. Πρέπει να υιοθετήσουμε στις 5 Δεκεμβρίου τη “μαύρη λίστα” των φορολογικών παραδείσων και να υιοθετήσουμε την ενιαία φορολογία. Πρέπει να πιέσουμε τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τον δρόμο πάταξης της φοροδιαφυγής που μερικές φορές γίνεται κατόπιν υπόδειξης”.

“Να δούμε τον ρόλο των τραπεζών, αυτών που λειτουργούν ως “γνωστοί-άγνωστοι”, με τη βοήθεια του Συμβουλίου για να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις”, ανέφερε από τη δική του μεριά ο Τζ. Πιτέλα.