Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες

by/ 0 Comments / 0 View / 19/10/2021

Η Επιτροπή ξεκινά σήμερα τη δημόσια διαβούλευση για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση. Οι Επίτροποι Βάλντις Ντομπρόφσκις και Πάολο Τζεντιλόνι θα ξεκινήσουν από το Στρασβούργο την επανεξέταση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Η Επιτροπή ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους μια συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εν μέσω επικρίσεων από ορισμένες χώρες ότι ήταν υπερβολικά περιοριστικοί.

Όμως, όταν χτύπησε η πανδημία, οι κανόνες ουσιαστικά ανεστάλησαν. Τώρα η συζήτηση επανήλθε, με ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν ότι οι βασικοί κανόνες – ότι το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να περιορίζεται στο 3% του ΑΕΠ – δεν είναι κατάλληλοι για τον σκοπό τους.

Οι γνωστές γραμμές μάχης έχουν χαραχθεί, με μια ομάδα «τσιγγούνηδων», με επικεφαλής την Αυστρία και τις βόρειες χώρες, να προειδοποιεί κατά της χαλάρωσης των κανόνων τον περασμένο μήνα.

Η σημερινή πρόταση αποτελεί την αφετηρία μιας συζήτησης που η Επιτροπή θέλει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά η πραγματική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα θα είναι αν θα ληφθεί οριστική απόφαση έως τις αρχές της άνοιξης, καθώς οι χώρες προετοιμάζουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια για το 2023.

Στην πραγματικότητα τίποτα δε θα γίνει αν δεν εκλεγεί νέα κυβέρνηση και στη Γαλλία.

Επίσης, στον ορίζοντα διαφαίνεται η συζήτηση για το αν οι επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες ή υποδομές θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα ανώτατα όρια χρέους και ελλείμματος. Το Βέλγιο ενώθηκε με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία υποστηρίζοντας ότι, όχι μόνο θα πρέπει η ΕΕ να χαλαρώσει το δημοσιονομικό του πλαίσιο, αλλά θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο της ΕΕ που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη οικονομία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικής Ανάκαμψης και Στρατηγικών Επενδύσεων του Βελγίου, Thomas Dermine. “Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 5.000 δισεκατομμυρίων σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα αντιστοιχούσε στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια – μόνο για το κλίμα”, δήλωσε.

Βεστάγκερ: να παραταθούν οι κρατικές ενισχύσεις

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να παρατείνουν τη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων πέραν του τέλους του έτους, καθώς δέχονται πιέσεις από τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τα προσωρινά μέτρα που θεσπίστηκαν για να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν από την πανδημία.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε ότι η ΕΕ επιδιώκει να παρατείνει την προθεσμία χαλάρωσης, “ελπίζω” για μια τελευταία φορά, αλλά ότι οι ρυθμίσεις για ορισμένους κλάδους θα παραμείνουν μετά τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών εξαιρέσεων.

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς ορισμένες κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα δαπανηρά καθεστώτα στήριξης που χρησιμοποιούσαν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αγωνίζονταν μπροστά στα λουκέτα του Covid-19.

Μιλώντας στους Financial Times, η κ. Βεστάγκερ δήλωσε: “Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα μέτρα που προβλέπονται από την οδηγία για την προστασία της αγοράς: “Θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό που κάνουμε με την ελπίδα ότι θα είναι η τελευταία έκδοση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων”, αλλά ότι θα υπάρξουν “εργαλεία που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη σε αυτούς τους τομείς που εξακολουθούν να αγωνίζονται”.

Είπε ότι οι μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις θα στοχεύουν σε κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως οι αεροπορικές εταιρείες και ο τομέας της φιλοξενίας. Προειδοποίησε όμως ότι, αντί να “ρίχνει” τα χρήματα των φορολογουμένων, το μπλοκ πρέπει να χρησιμοποιήσει “λίγο από τα χρήματα των φορολογουμένων για να δώσει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις”.

efsyn.gr