«Να πάρουμε περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα»

by/ 0 Comments / 40 View / 14/09/2016

Η Μπέρμπελ Κόφλερ, εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να πάρει περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κριτική ασκεί στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Επικριτική εμφανίστηκε η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπέρμπελ Κόφλερ απέναντι στην προσφυγική πολιτική του Βερολίνου. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων από την Ελλάδα.

Μικρός ο αριθμός Σύρων προς την ΕΕ

«Πρέπει να επιταχύνουμε κυρίως την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων», τόνισε η Κόφλερ. «Συγγενείς ανθρώπων στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, που ζουν στην Ελλάδα, θα πρέπει το συντομότερο να έρθουν σε μας. Αυτό θα βοηθούσε τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και θα ανακούφιζε σημαντικά τις ελληνικές αρχές. Θα ήταν το πρώτο βήμα. Επιπλέον από τον Μάρτιο, από τότε που ισχύει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, έχουν έρθει στην Ελλάδα 13.000 πρόσφυγες. Και από αυτούς θα πρέπει να δεχθούμε ένα ποσοστό, εμείς και άλλες χώρες της ΕΕ».

Σε ερώτηση για τον αριθμό των Σύρων που στέλνει η Τουρκία στην ΕΕ όπως προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ, η Μπέρμπελ Κόφλερ τον θεωρεί πολύ μικρό. «Αν αναλογιστεί κανείς τους πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρους στην Τουρκία και όλους εκείνους που ζητούν άσυλο, στέλνει η Τουρκία προς την ΕΕ έναν απαράδεκτα μικρό αριθμό προσφύγων. Είναι κάτι για το οποίο η ΕΕ θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί στην Άγκυρα».

«Δεν λειτουργεί όπως συμφωνήθηκε»

Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπενθυμίζει ότι ο συμφωνημένος αριθμός είναι 72.000. «Ακόμη κι αυτός είναι πολύ χαμηλός ως στόχος. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, ακόμη κι αν πολλοί ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι και η τελευταία λέξη». Επικριτική στάση κρατά η Κόφλερ και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Δεν λειτουργεί στην πράξη όπως συμφωνήθηκε», επισημαίνει. «Για τους μη Σύρους είναι σχεδόν αδύνατο να ασκήσουν το δικαίωμα σε άσυλο. Είναι απαράδεκτο».

Σε ό,τι αφορά τέλος την ίδια την Τουρκία η γερμανίδα εντεταλμένη υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξασθενεί τη δημοκρατία με τις απολύσεις πανεπιστημιακών, την φίμωση του τύπου και την δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων. «Ήμουν ανέκαθεν υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά ταίριαζαν παλαιότερα πολύ περισσότερο στο πολιτικό σκηνικό από ό,τι σήμερα. Αλλά για ενδεχόμενη ένταξη μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε. Μια δημοκρατική, φιλελεύθερη Τουρκία στην ΕΕ παραμένει ένα ωραίο όραμα».