Νίκη του SPD, ήττα για τη Μέρκελ, άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο

by/ 0 Comments / 8 View / 19/09/2016

Οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) υπέστησαν μεγάλη ήττα στις χθεσινές εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου και έλαβαν το μικρότερο ποσοστό τη ιστορίας τους. Αλλά και οι “νικητές” σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι πλέον το μικρότερο μεγάλο κόμμα σε επίπεδο κρατιδίων.Η Αριστερά (Die Linke) κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της και να γίνει το τρίτο κόμμα, ενώ οι τέταρτοι οι Πράσινοι (Gruene) υπέστησαν επίσης (σχετικά μικρές) απώλειες.

Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) επιστρέφει στη Γερουσία και το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισέρχεται για πρώτη φορά θριαμβευτικά.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες (67%), ενώ το 2011 ήταν 60,2% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και αυτό οφείλεται στην κινητοποίηση των αναποφάσιστων από το AfD.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα συνεχίσει να κυβερνά την πόλη του Βερολίνου για τα επόμενα πέντε χρόνια και ο Μίχαελ Μίλερ θα παραμείνει δήμαρχος και επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης.

Πρέπει όμως να βρει οπωσδήποτε εταίρους. Πράσινοι (Gruene) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD)  έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Έτσι, η μοναδική -και αναγκαστικά τρικομματική, αφού απαιτούνται 75 έδρες για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία-  εναλλακτική είναι ο συνασπισμός με την Αριστερά και τους Πράσινους, δηλαδή ο λεγόμενος κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός.

Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” αποκλείεται εξ ορισμού από τα δημοκρατικά κόμματα.

Ο Μίλερ, τον οποίο πάντως θα ψήφιζε απ΄ ευθείας το 55% των εκλογέων, πρέπει να αποφασίσει με ποιούς και θα πάει και ποιούς θα αφήσει.

Διότι, αν τελικά αποφασίσει να συνεχίσει να συγκυβερνά με τους χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συμπράξουν οπωσδήποτε είτε οι Πράσινοι, είτε οι  Φιλελεύθεροι.

Ο συνδυασμός είναι μάλλον δύσκολος ιδεολογικά.

Η τελική επιλογή θα έχει βαρύνουσα σημασία και ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για μιαν ανάλογη κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εθνικές εκλογές του 2017.

Εάν βέβαια οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ τις χάσουν.

Το πόσο σημαντικές ήταν οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο αποδεικνύει το γεγονός ότι η Μέρκελ ανέβαλε το ταξίδι της στη Ν. Υόρκη για να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη διεθνή συνάντηση για το προσφυγικό την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Πρόκειται εξ άλλου για την πέμπτη συνεχή ήττα του CDU σε επίπεδο κρατιδίων και την τρίτη η οποία δεν αναδεικνύει πλειοψηφία CDU και SPD.

Σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος θα κάνει σχετικές δηλώσεις στον τύπο μετά τη συνεδρίαση του κόμματός της.

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και η ίδια η καγκελάριος τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους, ενώ το AfD απέδειξε ότι είναι παρόν και σε μεγάλες πόλεις.

Η ήττα του CDU στο Βερολίνο  δεν ήταν όμως τόσο βαριά όσο φοβόντουσαν ορισμένοι, αλλά ήταν ιστορική, όπως γράφει η συντηρητική Die Welt, αφού έπαιρνε επί μακρόν πάνω από 40% στο Βερολίνο.

“Μαύρη μέρα  για τα μεγάλα κόμματα” στο Βερολίνο, δηλαδή και για τους σοσιαλδημοκράτες χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών της πρωτεύουσας Φρανκ Χένκελ, στον οποίο χρεώνεται η μεγαλύτερη ήττα του κόμματος.

Ο ίδιος όμως δηλώνει ότι δεν παραιτείται, διότι δεν οφείλεται στην τοπική αλλά στην ομοσπονδιακή πολιτική, υπονοώντας  την πολιτική της καγκελαρίου ιδίως στο προσφυγικό.

Η Μέρκελ μπορεί μεν να χρεωθεί την χτεσινή ήττα, έχει όμως πάντα την ικανότητα να επιβιώνει.

Η “μητερούλα” του έθνους, όπως αποκαλείται στη Γερμανία, έχει μπροστά της αρκετό χρόνο μέχρι τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Φεβρουάριο του 2017 και οι επόμενες εκλογές σε κρατίδιο θα γίνουν  τον ερχόμενο Μάρτιο στο Ζάαρλαντ, όπου οι χριστιανοδημοκράτες ενδέχεται να είναι πρώτοι σε ψήφους….

Σύμφωνα με τα (προσωρινά) τελικά αποτελέσματα των χτεσινών τοπικών εκλογών για τη Γερουσία του Βερολίνου, έλαβαν σε σχέση με τις εκλογές του 2011:

Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα (SPD) : 21,6%  ( -6,7%), Eδρες  38

Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6%   (-5,7%) , Eδρες  31

Aριστερά (Die Linke): 15,6%  ( +3,9% ), Eδρες  27

Πράσινοι (Gruenen):  15,2%  ( -2,4%), Eδρες   27

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD):  14,2%   (+14,2%), Eδρες  25

Φιλελεύθερο κόμμα (FDP):  6,7%   +4,9%, Eδρες 12

Πειρατές (Piraten):  1,7%    ( -7,2%) , Eδρες    –

Η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε το 66,9% (το 2011 ήταν 60,2%)