Νέα εισηγήτρια για την άρση ασυλίας του Λαγού

by/ 0 Comments / 0 View / 16/03/2021

Με νέα εισηγήτρια θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η ακρόαση του εκλεγμένου με τη Χρυσή Αυγή ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Πρόκειται για τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Μαρί Τουσέ, η οποία θα αναλάβει να εισηγηθεί την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην χρυσαυγίτη λόγω της πρωτόδικης καταδίκης του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η μέχρι χθες εισηγήτρια, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μανόν Ομπρί αποφάσισε να παραιτηθεί από τον φάκελο του Γ. Λαγού «προκειμένου να μην υπονομευτεί η διαδικασία», όπως μας είπε πηγή του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Ομπρί θέλησε να παραδώσει τον φάκελο γιατί πριν αναλάβει είχε συνυπογράψει κείμενο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, στο οποίο χαρακτήριζε την οργάνωση και τα μέλη της νεοναζί. Μάλιστα, ο ίδιος ο Γ. Λαγός φρόντισε να το θυμίσει σε δηλώσεις του, κάτι που έκανε το Ευρωκοινοβούλιο να ανησυχήσει για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Ως συνέπεια, η Ομπρί παραιτήθηκε και ανέλαβε η επίσης Γαλλίδα, επίσης γυναίκα ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Πρόκειται για μια 33χρονη δικηγόρο που εκλέχτηκε πρώτη φορά για να εκπροσωπήσει το κόμμα της στο Ευρωκοινοβούλιο. Οσοι την ξέρουν, μιλούν για μια έντονη προσωπικότητα, με ευαισθησία στο κλίμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη ατζέντα της JURI, της αρμόδιας επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 3.30 ώρα Ελλάδας. Ο Γ. Λαγός, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, αναμένεται να παρουσιαστεί με τον νομικό του εκπρόσωπο. Την επόμενη μέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή απόψεων των ευρωβουλευτών. Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα ακόμα μία διαδικασία άρσης της ασυλίας του πρώην χρυσαυγίτη, για προσβολή εθνικού συμβόλου εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Ολες οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, καθώς όλη η διαδικασία είναι εμπιστευτική. Κι έτσι πρέπει να μείνει, προκειμένου ο πρώην χρυσαυγίτης να μην προσβάλει τη διαδικασία, καθυστερώντας περαιτέρω την άρση της ασυλίας του. Μετά την ακρόαση, θα ακολουθήσει γνωμάτευση της επιτροπής που θα προτείνει άρση ή μη της ασυλίας του ευρωβουλευτή και τελικά, θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας. Υπολογίζεται ότι στην Ολομέλεια θα φτάσει τον Μάιο.

Αν τελικά αρθεί η ασυλία του Γ. Λαγού, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα, αν φυσικά δεν τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει ο ίδιος για επιστροφή στην Αθήνα από μόνος του.

Efsyn.gr