Μ. Ρέντσι: Θα συναντηθώ με Ολάντ και Μέρκελ για να στηρίξουμε την ελπίδα της Ευρώπης

by/ 0 Comments / 52 View / 23/07/2016

«Στο τέλος Αυγούστου θα συναντηθώ με τους Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ στο νησί του Βεντοτένε, για να στηρίξουμε την ελπίδα για την Ευρώπη και όχι εκείνους του θυμού και του λαϊκισμού», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στην ολομέλεια του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί Βεντοτένε, της Τυρρηνικής θάλασσας, μια ομάδα πολιτικών εξόριστων (μεταξύ των οποίων και ο Αλτιέρο Σπινέλλι) κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνέγραψε το πρώτο μανιφέστο για την ηνωμένη Ευρώπη. «Από το Βεντοτένε θα ρίξουμε το γάντι στην Ευρώπη», προσέθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε σχέση με το Brexit τόνισε ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο ξυπνητήρι το οποίο χτύπησε για την Ευρώπη». Κάτι που σημαίνει ότι «είναι ανώφελο να επιμηκυνθεί η όλη συζήτηση σχετικά με το άρθρο 50 και άλλες μορφές γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε και σε «λάθη του παρελθόντος», όταν «επετράπη στην τεχνοκρατία να αποφασίσει τα πάντα σχετικά με τράπεζες, την οικονομικο-χρηματιστική πραγματικότητα και πιστώσεις», καθιστώντας σαφές, παράλληλα, ότι «η Ιταλία δεν φοβάται, πλέον, να παίξει τον ρόλο της, διότι είναι κάτι που χρειάζεται η Ευρώπη».

Αναφερόμενος, τέλος, στην κατάσταση στην Τουρκία, ο Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι «όταν βάζεις στη φυλακή δημοσιογράφους και καθηγητές, στην πραγματικότητα φυλακίζεις το μέλλον σου», και για τον λόγο αυτό «καμία συμφωνία για την μετανάστευση δεν μπορεί να θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ