Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit / 12 View / 24/01/2020

Γράφτηκε και η προτελευταία λέξη για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε τον Νόμο Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα για την οριστική έγκριση του Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου.

Την υπογραφή του νόμου από τη βασίλισσα εξήγγειλε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής των Συντηρητικών στο Κοινοβούλιο και από τους μεγαλύτερους οπαδούς του Brexit.

Η «συναίνεση της βασίλισσας» δόθηκε λίγες ώρες από την έγκριση του νόμου από τη Βουλή των Λόρδων, το βράδυ της Τετάρτης.

«Υπήρξαν στιγμές που ένιωθα ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κόψουμε την κορδέλα σε αυτό τον αγώνα δρόμου, αλλά τελικά τα καταφέραμε» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων.

Πλέον, πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία για το «διαζύγιο», πριν από τη διορία της 31ης Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία έχει οριστεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη.

Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές έχουν κληθεί να την υπερψηφίσουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η 31 Ιανουαρίου δεν θα είναι και το τέλος. Θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος -που ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να λήξει στο τέλος του 2020- στη διάρκεια της οποίας Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά και για θέματα ασφάλειας.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι ο εναπομείνας χρόνος είναι πολύ λίγος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε παράταση του χρόνου των διαπραγματεύσεων.